Accesibilitatea – o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități din raionul Călărași

La Călărași, ca de altfel în întreaga țară, lipsa accesibilității persoanelor cu dizabiliți în instituțiile de menire socială rămâne a fi o problemă despre care se cunoaște dintotdeauna, iar autoritățile nu au găsit până acum resurse pentru a o rezolva.
Se pare totuși că lucrurile s-ar putea mișca din loc, astfel încât persoanele cu dizabilități sau cu mobilitate redusă din raion să nu se mai confrunte cu discriminarea legată de îngrădirea dreptului de a avea acces la bunuri și servicii disponibile publicului.
În acest sens, reprezentanții Asociației Obștești „Asociația de Sprijin a Copiilor și Tinerilor cu Dizabilități „Dorința”” din orașul Călărași au început, de curând, evaluarea accesibilității clădirior publice din raion. Mai întâi aceștia au participat la ateliere de instruire în efectuarea auditului clădirilor de menire publică.
Potrivit Rodicăi Stratan, director executiv al AO ”Dorința”, acest lucru a fost posibil grație unui proiect finanțat de UE și Fundația Konrad Adenauer. În cadrul acestui proiect, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități împreună cu partenerii locali va evalua gradul de accesibilitate al instituțiilor de menire publică din raionul Călărași, dar și va analiza bugetele locale pentru a identifica resursele financiare pentru asigurarea accesibilității. Totodată va instrui grupuri de mobilizare locală privind evaluarea condițiilor și transparența procesului decizional.
În acest sens, a fost semnat și un acord de colaborare cu Consiliul Raional Călărași și AO „Asociația de Sprijin a Copiilor și Tinerilor cu Dizabilități „Dorința””. Scopul proiectului „Accesibilitatea – o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități”, potrivit Rodicăi Stratan, este de a spori incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin promovarea asigurării condițiilor de accesibilitate la nivel național și local.
Întrebată despre starea de lucruri pe care a întâlnit-o în cadrul vizitelor pe care a reușit să le efectueze, Rodica Stratan s-a arătat îngrijorată. ”Din păcate am constatat încă o dată că atât în instituțiile publice din localitățile rurale, cât și în cele din mediul urban, nu sunt accesibile persoanelor cu necesități speciale din raion”, a spus dânsa, după care a mai adăugat: ”Cu regret, chiar dacă mai există pe alocuri câte o rampă de acces, în majoritatea cazurilor aceasta nu corespunde rigorilor, nu are înclinația cuvenită”.
Potrivit ei, evaluarea accesului spre instituțiile din toate cele 28 de primării ale raionului continuă, chiar dacă experții și-au făcut deja unele concluzii de ansamblu.
Odată realizat auditul clădirilor de menire publică, se mizează pe implicarea autorităților publice locale pentru înlăturarea neajunsurilor depistate. ”Aceștia ar putea să se implice în diverse proiecte, ar putea atrage fonduri, dar și-ar putea reevalua și capacitățile bugetului pe care îl gestionează, astfel încât să aducă schimbarea în localitățile lor”, a fost de părere Rodica Stratan.
De menționat că lipsa accesibilității, dar și a măsurilor de acomodare rezonabilă constituie bariere pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar în consecință acestea nu-și pot realiza drepturile lor fundamentale, ceea ce îngreunează incluziunea lor socială. În aceste condiții, experții de la AO ”Dorința” verifică, inclusiv și accesul spre locurile unde se defășoară scrutinele electorale, astfel încât să nu fie îngrădită asigurarea accesibilității, iar persoanele cu deficiențe locomotorii să se bucure de oportunități egale cu ceilalți cetățeni ai raionului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *