Vedeți unde va fi edificat un monument în memoria ostașilor ungheneni, căzuți în războiul din Afganistan

Consilierii municipali au adoptat, la ședința din 17 iulie curent, cu votul tuturor celor prezenți, decizia ”Cu privire la edificarea unui monument în memoria ostașilor căzuți în Războiului din Afganistan, operă comemorativă de război, monument de for public”.
Votul vine urmare a examinării demersului A.O. ,,Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan Ungheni”, avizului  Consiliului Național pentru Monumente de for public din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din 20 februarie 2020.
Astfel, urmează ca, până la finele anului curent, monumentul să fie instalat în scuarul de la intersecția străzilor Națională și Romană, în preajma Liceului ”Mihai Eminescu”.
A fost deja selectat sculptorul, care a și început lucrările la monument. Este vorba de Sergiu Ganenco, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, autor a numeroase lucrări, găzduite de Muzeul Național de Arte al Moldovei și de galeriile private din țară și de peste hotare.
Monumentul va avea înălțimea totală de 4,40 metri și va fi realizat din piatră de Cosăuți și bronz. Acesta va reprezenta chipul unui ostaș rezemat de un pat de armă. Potrivit lui Vasile Lupu, președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, secția teritorială Ungheni, care este și inițiatorul edificării monumentului respectiv, costul total al lucrării se ridică la 550 mii de lei.
Surse de finanțare: bugetul Consiliului Raional Ungheni, al Primăriei municipiului Ungheni, donații, sponsorizări.
Pentru donații și sponsorizări, Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan, secția teritorială Ungheni a deschis și  conturi bancare:
– în lei moldovenești
Fincombank S.A., Sucursala nr. 11
IBAN code: MD98FT222471110010504498
Uniunea Veteranilor de Război din Afganistan AO
IDNO: 34353958
– în euro
Fincombank S.A., SWIFT code: FTMDMD2X
IBAN code: MD84FT222481100010504978
Uniunea Veteranilor de Război din Afganistan AO
NOTĂ: Războiul din Afganistan a durat zece ani (1979-1989) și a luat viața, potrivit datelor oficiale, a 279 de tineri moldoveni, inclusiv 10 din raionul Ungheni. La momentul de față, în raion sunt înregistrați 261 de veterani ai războiului din Afganistan, dintre care 130 – în municipiul Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *