Sute de elevi din raioanele Ungheni și Călărași vor fi pregătiți pentru profesiile viitorului în domeniul IT

Șase școli din raioanele Ungheni și Călărași au fost selectate pentru a face parte din proiectul pilot “Tekwill în fiecare școală”.
Astfel, în luna august, 25 de profesori vor beneficia de instruire în cadrul programului de dezvoltare continuă. Ulterior, peste două mii de elevi din ambele raioane, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, vor putea studia timp de un an mai multe discipline opționale din domeniul tehnolgiilor informaționale: programarea algoritmilor în C/C++, proiectarea și dezvoltarea wep și designul grafic.
De subliniat că printre instituțiile din raionul Ungheni care vor beneficia de acest proiect sunt: gimnaziul din Morenii Noi, dar și Liceele „Gheorghe Asachi”,  „Ion Creangă”, „Vasile Alecsandri” și „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni. Din Călărași a fost selectat Liceul „Mihail Sadoveanu”.
Contactat telefonic, Petru Langa, directorul Liceului “Mihai Eminescu” din Ungheni, ne-a mărturisit că participarea în cadrul acestui proiect, este o oportunitate atât pentru elevi, cât și pentru profesori. “Suntem foarte bucuroși că ne enumerăm printre instituțiile selectate. În virtutea timpului și a schimbărilor la care asistăm cu toții, acest proiect este foarte important pentru orietarea profesională a elevilor, având în vedere că nu stăm foarte bine la acest capitol. Suntem o instituție pur teoretică, iar practica ne lipsește”, a menționat dânsul.
La fel și Valeriu Gorincioi, directorul Liceului „Mihail Sadoveanu” din Călărași a declarat că aceasta este o oportunitate atât pentru pedagopgi, ct și pentru elevi să studieze mai aprofundat tehnologiile informaționale. Și chiar dacă instiuția este bine dotată cu echipament TIC performant , dar totuși acestea cu timpul se învechesc. ” Instituția noastră a fost întotdeauna în topul celor care implementează TIC-ul in educație, lucru care ne-a permis în mod firesc să facem față perioadei de sistare a activităților ofline – și trecerea operativă la online.”
Potrivit, Tatianei Alexeev, coordonatoarea proiectului, „Tekwill în fiecare școală” își propune transformarea educației din Republica Moldova, atât prin dezvoltarea de conținut digital interactiv, cât și prin introducerea în procesul de predare și învățare din cadrul instituțiilor de învățământ a noilor metodologii: învățarea mixtă („blended learning”) și clasa inversată („flipped classroom”). Cursurile vor putea fi studiate în mod individual sau ghidate de un profesor în timpul orelor, prin introducerea acestora ca discipline opționale.
Fiecare curs cuprinde 34 de lecții, ceea ce va permite studierea acestora în decursul unui an academic, câte o lecție pe săptămână. ”Lecțiile includ resurse educaționale de tip text digital, lecție video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare și realizarea unui proiect final”, a menționat Tatiana Alexeev, după care a adăugat: ”Sperăm că elevii și profesorii vor beneficia din plin de oportunitățile de cunoaște pe care le oferă proiectul”.
La nivel național, peste 107 de instituții și-au depus dosarele pentru a fi selectate în cadrul proiectului pilot. Concurența a fost acerbă, iar în final 77 de gimnazii și licee au fost desemnate câștigătoare.
NOTĂ: Demararea proiectului “Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă datorită mobilizării eforturilor financiare ale sectorului privat și al cetățenilor din țară și diasporă (în cadrul campaniei de crowdfunding TwentyTu, desfășurată în anul 2018), precum și ale partenerilor de dezvoltare externi – PNUD Moldova și USAID, Suedia.
Autor: Doina Manic


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *