Recolta de floarea soarelui va fi cea mai mică din ultimii cinci ani. Se va scumpi uleiul? Ce zic autoritățile

Reprezentanții Ministerului Agriculturii prognozează o recoltă medie de doar 2,1 tone de floarea soarelui la hectar, cu 30% mai puţin decât anul trecut. 
Specialiștii susțin că ar fi putea fi cea mai slabă recoltă din ultimii 5 ani. De vină sunt, spun ei, condițiile meteo nefavorabile.
”Am mai avut noi ani, dar nu chiar atât de drastici. La floarea-soarelui practic e primul an când este atât de drastică situația. Noi preconizam să obținem 3,5-4 tone la hectar, dar, cu părere de rău, din cauza lipsei precipitațiilor, plantele nu s-au dezvoltat la momentul oportun. Deja e târziu să se dezvolte”, a declarat, pentru un post de televiziune, Nicanor Buzovoi, directorul SRL ”Agrosfera-BM” din Pîrlița.
La momentul de față, întreprinderea are 600 de hectare de floarea soarelui. O bună parte din recoltă, cam două treimi, potrivit lui Nicanor Buzovoi, e compromisă. Dacă, anul trecut, întreprinderea din Pîrlița a obținut circa 4 tone la  hectar, în acest an speră să recolteze cel puţin o tonă.
”Multe din plante vor rămâne doar cu floarea, nu vor dovedi să lege semința. Semințele vor fi mărunte și, respective, multe din ele vor fi seci”, a precizate Nicanor Buzovoi, după care a adăugat: ”Sunt cheltuieli mari, de circa 8000 lei la hectar. Dacă vom fi ajutați și de către stat, probabil că vom putea să ieșim din situația creată, deși e foarte greu. Măcar cheltuielile să ni se restituie. Altfel nu vom avea cu ce să ne mișcăm mai departe”.
Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, cea mai gravă situație se atestă în centrul și sudul Republicii Moldova. Cu toate acestea, autoritățile dau asigurări că uleiul nu se va scumpi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *