Nu mai rezistă. Agricultorii din Ungheni, Nisporeni și Călărași bat alarma și cer statului să se implice

Zeci de agricultori din raionul Ungheni, Călărași și Nisporeni s-au adunat,  pe 29 iulie, la Consiliul Raional Ungheni, pentru a discuta despre situația creată în domeniul agriculturii, din cauza lipsei precipitațiilor.
Cer să fie instituită situație excepțională în agricultură
Seceta și-a pus amprenta peste culturile de grâu, floarea soarelui și porumb, iar jumătate din acestea sunt compromise. Acum, agricultorii cer să fie instituită stare excepțională în agricultură. ”Dacă va fi declarată stare excepțională, atunci vor fi rezolvate mai multe probleme”, susțin ei în unison.
”Noi știm că situația în cele trei raioane e catastrofală. Am fost până la sud și e aceeași situație ca și la noi. De aceea considerăm că târziu ne-am adunat aici. Dar, odată ce ne-am adunat, sa vorbim la concret”, a spus din start Nina Movileanu din Petrești. Dânsa a venit, totodată, și cu propuneri care urmează a fi incluse într-o scrisoare adresată conducerii raionului, Guvernlui, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
”Trebuie, în primul rând, să cerem să se declare stare excepțională în agricultură. În plus, dat fiind faptul că fondul semincer este la zero, noi cerem de la stat – pentru că nu am cerut niciodată! – să ne ajute, ca să avem semințe pentru semănat. În ceea ce privește creditele bancare, este necesar să se reeșaloneze ratele fără aplicarea penalităților sau a comisioanelor pâna în 2021”, a propus Nina Movileanu.
Cu propunerea ei au fost de acord majoritatea celor adunați.
Unii dintre ei au mai cerut să se instituie o comisie raională, care să se deplaseze la fața locului pentru a evalua pagubele.
Nemulțumiți de prestația conducerii raionale
”Legislația spune că în fiecare localitate este o comisie pentru agricultură, se deplasează la fața locului, evaluează pagubele, primarul pune ștampila, dupa care se implică Direcția Agricultură”, a explicat Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație.
Alții au cerut să fie instituită o comisie națională, la care fermierul Nicanor Buzovoi din Pîrlița s-a arătat indignat. ”De ce noi trebuie să cerem comisie la nivel central, dacă avem putere locală”, a întrebat dânsul. ”Consiliul Raional demult trebuia să cunoască situația. Noi nu trebuie să îi rugăm să vină și să aprecieze starea de lucruri. Nu e corect așa. Dumneavoastră, domnule Diaconu (vicepreședintele raionului Ungheni – nota red.), sunteți dator să faceți o analiză pe raion, după care să mergem la Guvern să le aducem la cunoștință situația creată. Cu părere de rău, m-am convins azi că situația în agricultură la noi în raion nu se cunoaște. Trebuia deja să aveți o viziune. Și, mai ales, că nu e garantat că la anul nu vom avea aceeași situație”, a mai spus Nicanor Buzovoi.
Fără irigare nu se mai poate face agricultură
Un alt subiect discutat la întâlnire a fost reabilitarea sistemului de irigare. ”Trebuie să fim conștienți de faptul că fără sisteme de irigare nu putem face agricultură”, a subliniat Petru Babenco, agricultor din Alexeevca, la care vicepreședintele raionului a încercat să explice: ”Dacă ați auzit, Guvernul a planificat să investească în 2021 în sisteme de irigare, iar odată ce acest subiect a fost pus în discuție, deja este un plus”. În replică, agricultorul i-a răspuns: ”Noi nu simțim ce se face în Guvern, noi simțim că Inspectoratul Fiscal blochează conturile și calculează penalitățile azi. Asta e realitatea”.
A avut de făcut o remarcă și Nicanor Buzovoi: ”Ca să irigăm toată suprafața este exclus, dar să irigăm măcar 20-30% din suprafață deja e bine. Probabil, mulți vor spune că nu e apă în Prut. Vedeți că dintr-o parte ne inundă, dar din alta e secetă? Da, este apă în Prut. De-om reuși să o luăm”.
Vor o întâlnire cu ministrul
S-a mai vorbit și despre taxa cu valoare adăugată (TVA), reținută de pe conturile fermierilor, și despre subvenții, dar și despre alte lucruri ce-i îngrijorează pe agricultori. Toate urmează a fi puse pe hârtie și, printr-o scrisoare, adresate organelor abilitate sus-puse. Totodată, agricultorii au cerut ca și Consiliul Raional, și Direcția Agricultură să facă o analiză a pierderilor și să vină săptămâna viitoare cu date exacte. În plus, au cerut și o întâlnire cu ministrul Agriculturii.
Întâlnirea agricultorilor a fost organizată de Asociația Producătorilor Agricoli din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, ”Uncalnis”.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *