Moldova răspunde la criza Covid-19. ABC-ul alimentației vii al Luciei Gavriliță

Tot mai mulți moldoveni tind să se alimenteze sănătos și echilibrat, iar unul dintre oamenii care le vine în ajutor este Lucia Gavriliță. Ea a creat fundația  „Sănătate`n Verde Viu”, prin care oferă informații despre diverse posibilități de vindecare, de prevenire a bolilor și de atingere a unei sări de bine. În plus, în sera familiei din satul Băcioi, municipiul Chișinău, Lucia crește germeni, vlăstari și iarbă de grâu – toate organice, fapt care le face unice pe piața din  Republica Moldova.

Dezvoltarea afacerii, care era pusă pe picioare de câțiva ani, a fost posibilă datorită unui grant în sumă de 160 de mii de lei, obținut în 2019 prin intermediul „Programului Femei în Afaceri”, realizat de ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii) inclusiv cu fonduri europene. Banii au fost investiți într-un sistem fotovoltaic, care ajută la menținerea unei temperaturi constante în seră, dar și pentru a  lansa un blog unde, în cadrul cursului intitulat „ABC-ul alimentației vii”, Lucia Gavriliță promovează nutriția raw vegană și modul sănătos de viață.
Povestea alimentației vii a Luciei Gavriliță a început în 2009, când fiica ei de 16 ani s-a confruntat cu o problemă de sănătate. Familia a mers în mai multe țări în căutarea unui tratament și peste tot li s-a spus că nu există remediu. Totuși, un medic din România i-a sfătuit să încerce un curs de nutriție raw vegană și chiar s-a oferit să-i ghideze în acest proces. „Mergeam o dată în lună în România. În paralel, citeam foarte mult despre acest mod de alimentație, de tratament și de viață. Luam notițe, analizam tot ce îmi spunea doctorul și căutam explicații la orice nedumerire care îmi apărea în aplicarea programului dat. Când fata mea a început să se simtă mai bine, am fost atât de fericită, încât am decis că trebuie să fac mai mult, să informez și alți oameni despre noile șanse de vindecare, despre posibilitatea de a preveni multe boli și despre faptul că nu e de ajuns să tratezi o boală, trebuie să tratezi persoana ca pe un tot întreg. Este nevoie de o abordare holistică pentru a avea o stare de bine. Noi nu suntem un conglomerat de organe puse la un loc – suntem o creație minunată pe care trebuie să o tratăm ca atare”.
De 12 ani nu au mai folosit medicamente
Vindecarea fiicei a fost un miracol pentru întreaga lor familie, astfel încât au decis să rămână, cu toții, la acest regim alimentar. Și este deja la al 12-lea an de când nu intră în farmacie decât după verde de briliant și leucoplast… În schimb, au continuat să descopere darurile naturii – din grădină, din câmp sau de la piață.
În 2016 Lucia Gavriliță a mers în Florida, SUA, unde a obținut titlul de „Health Educator” (expert în nutriție) la Institutul pentru Sănătate „Hippocrates”. Tot în SUA a făcut voluntariat în una dintre serele unde se creșteau germeni, vlăstari și iarbă de grâu, aflând toate secretele cultivării acestora. Lucia a învățat că sucul de grâu și vlăstarii sunt principalele ingrediente dintr-o alimentație sănătoasă. Că densitatea nutritivă a acestora și puterea lor de detoxifiere și de tratament sunt comparabile cu cele ale algelor marine sau ale altor super-alimente. Și cel mai frumos lucru e că pot fi crescute chiar în bucătăria noastră! Revenită acasă, a decis să-și împărtășească experiența și cunoștințele cu cât mai multă lume.
În paralel s-a mai concentrat pe două probleme simultan – dotarea serei, unde creștea iarba de grâu, cu echipamente pentru menținerea temperaturii constante, lucru absolut necesar pentru păstrarea valorii nutritive a lăstarilor și a ierbii de grâu; și modernizarea blogului pentru a putea răspunde diverselor solicitări.
Grantul a ajutat-o să-și modernizeze afacerea
Prima interacțiune cu Programul „Femei în Afaceri” de la ODIMM s-a produs în anul 2018. „Doream să le vorbesc oamenilor despre beneficiile consumului de alimente naturale, despre cât e de bine să mănânce un procent mai mare de crudități, chiar dacă vor continua să consume bucate tradiționale… Trebuie să mâncăm astfel, încât să avem energie și să ne bucurăm de fiecare clipă trăită. Nu, scopul meu nu este de a-i face pe toți oamenii să consume doar mâncare vegetariană sau vegană. Însă mi-aș dori să-i informez pe cât mai mulți despre beneficiile acestui tip de alimentație – iar decizia le aparține”, spune Lucia.
Și a reușit. După accesarea fondurilor, tânăra antreprenoare a modernizat site-ul „Sănătate`n Verde Viu” (http://sanatateinverdeviu.md), unde publică informații utile și organizează sesiuni de informare, și a rezolvat cele două probleme legate de producția vlăstarilor și a ierbii de grâu în sera familiei din Băcioi – consumul de energie și crearea unui climat favorabil creșterii plantelor. „Pe lângă faptul că factura la curent era uriașă, se întâmplau și deconectări frecvente, iar germenii, vlăstarii, iarba de grâu au nevoie de o temperatură constantă pentru a crește și a se dezvolta eficient. În condițiile celea îmi era foarte complicat să obțin calitate. După mai multe cercetări și analize, am ajuns la concluzia că soluția salvatoare este un sistem fotovoltaic. Am reușit să-l cumpărăm din fondurile accesate prin Programul „Femei în Afaceri” și azi sunt foarte mulțumită de ceea ce produc”.
Iarba de grâu e bine să o creștem acasă…
Sucurile din iarbă de grâu sunt căutate pentru detoxifiere, dar și pentru tratarea unor probleme de sănătate complexe. Potrivit Luciei Gavriliță, aceste sucuri conțin peste 100 de elemente nutritive, toate mineralele necesare organismului, vitamina A, B, C, E, K, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, transformă corpul nostru într-un mediu alcalin, reduc presiunea arterială, prin dilatarea vaselor sangvine, normalizează funcționarea glandei tiroide etc. Însă efectele unui asemenea suc pot fi resimțite doar dacă sunt consumate în primele 20 de minute după ce a fost stors, motiv din care Lucia ne recomandă să ne creștem iarba de grâu acasă…
Deși produsele gata preparate sunt mai mult solicitate de bărbați, femeile sunt cele mai fidele participante la instruirile on-line, ne povestește Lucia Gavriliță, care e și fondatoarea Comunității „Sănătate’n verde viu”. Astfel, opt din zece participanți la instruiri sunt femei cu vârsta de peste 25 de ani. Majoritatea celor care au participat măcar o singură data la aceste cursuri adoptă un alt mod de alimentație. O parte din instruiri sunt gratuite, dar sunt și unele cu plată, pentru a asigura sustenabilitatea atelierelor. Numărul clienților este în creștere, tot mai multă lume dorindu-și ă schimbare a modului de viață, respectiv de alimentare.
În timpul carantinei, întreaga familie a muncit la mica afacere
Perioada de carantină nu a afectat-o pe Lucia Gavriliță. Sera este o afacere de familie, drept urmare, au muncit împreună la dezvoltarea ei în această perioadă, la crearea unor noi rețete. De fapt, din start, la mica afacere muncește întreaga familie Gavriliță. Au o singură angajată pe care și acum, pe timp de pandemie, nu au lăsat-o fără de lucru. Ba mai mult – pentru că este mamă tânără și avea nevoie de acest serviciu, au decis să-i achite consumul pentru combustibil, ca să se poată deplasa la muncă în siguranță. Astfel activitatea în seră nu a încetat.
Cât privește site-ul, Lucia a lansat mai multe materiale informative în această perioadă, cum ar fi seria de „Sfaturi pentru perioada de pandemie”, destinate în mod special persoanelor supraponderale, care sunt mult mai expuse la viruși. „Timpurile pe care le trăim astăzi scot în evidență faptul că cei care au surplus de grăsime se isprăvesc mai greu cu virușii și cu problemele de sănătate. Pentru a-și întări sistemul imunitar, le explic de ce nu este bine să consume zaharuri și cum să se alimenteze corect pentru a scădea din greutate și a o ține sub control”.
Lucia Gavriliță se mândrește cu faptul că, în pofida greutăților care ne încearcă pe toți, ambele ei proiecte sunt sustenabile – atât atelierele informaționale, cât și activitatea serei. Fondurile europene au ajutat-o să-și realizeze visurile, să treacă mai ușor prin carantină și să ajute și alți oameni în această perioadă complicată, oferindu-le sfaturi sau un loc de muncă. „Este bine să mâncăm în așa fel, încât să ne simțim bine, să avem energie și o calitate a vieții care să ne aducă bucurie de la fiece clipă trăită alături de cei dragi. Mă bucur că pot ajuta oamenii să facă pași mici, dar siguri în direcția unei alimentații – deci și a unei vieți – sănătoase. Am beneficiat de susținerea de care am avut nevoie la momentul potrivit. Cred că fiecare poate reuși, dacă îți dorește”, ne spune cu încredere antreprenoarea.
Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilității economice și sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalității de gen, creșterea și dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepției inovaționale, sporirea accesului la resurse, servicii și tehnologii. Până în prezent, prin intermediul programului, la Componenta de granturi mici au fost selectate și finanțate 379 de afaceri ale femeilor de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Suma granturilor aprobate este de circa 52 de milioane de lei, ele urmând să atrage investiții în economie de circa 90 milioane. Afacerile antreprenoarelor au creat și menținut peste 1500 locuri de muncă. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile UE.
Acest articol este publicat în cadrul Proiectului UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în contextul campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.
Violeta Ciobanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *