La muncă în străinătate. Cine și unde preferă să meargă
Tinerii din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, preferă să plece la uncă în Polonia, Germania și Franța.
Potrivit unui sondaj rapid privind impactul COVID-19 asupra bunăstării migranților moldoveni, realizat de OIM, 46%, 35% și respectiv 29% dintre respondenții din categoria tinerilor au menționat țările respective.
Pe cei care au indicat că au peste 51 de ani îi regăsim în Italia (26%), Federația Rusă (23%) și Portugalia (20%).
Motivele de bază ale emigrării rămân a fi cele de natură financiară, dar și socială. Oamenii își doresc servicii de calitate, de care nu pot beneficia la ei acasă. Totodată, îi nemulțumește calitatea guvernării.
Alte cauze care i-au determinat să plece peste hotare sunt: nemulțumirea față de cum merg lucrurile în Moldova, lipsa oportunităților de lucru, dificultatea de a găsi un loc de muncă în Moldova, acumularea de datorii și credite, veniturile mai mari peste hotare.
Câți ani se află moldovenii în străinătate
Fiind întrebați de câți ani muncesc în străinătate, circa 30% din respondenți au zis că între 4 și 10 ani, 27% – peste 10 ani; tot 27% – de mai puțin de 1 an. Alte 17% se află peste hotare între 1 și 3 ani.
Respondenții cu cea mai longevivă experiență migrațională sunt cei din Italia, 58% dintre aceștia indicând că trăiesc în această țară mai mult de 10 ani, urmați de cei din Portugalia (40%), Franța (38%) și Spania (36%).
Persoanele cu cea mai scurtă ședere peste hotare sunt cei din Federația Rusă, urmați de cei din Polonia cu 22%.
În ceea ce privește starea civilă, majoritatea – 65% – au declarat că sunt căsătoriți. Cea mai mare parte a lor au indicat că se află peste hotare împreună cu familia.
Cei mai mulți dintre migranți se află peste hotare în baza pașaportului UE ( peste 40%), iar 21% se află în țările de destinație în baza pașaportului biometric moldovenesc, fără statut legal.
Lasă un răspuns