FOTO. 20 de ani de la adoptarea simbolurilor municipiului Ungheni. 10 lucruri curioase

Foto: facebook.com/Primăria municipiului Ungheni
Foto: facebook.com/Primăria municipiului Ungheni

Foto: facebook.com/Primăria municipiului Ungheni
Foto: facebook.com/Primăria municipiului Ungheni

Astăzi, 28 iulie, se împlinesc 20 de ani de la aprobarea stemei și drapelului muncipiului Ungheni de către Consiliul Municipal Ungheni. Ulterior, peste 5 zile, la 2 august, însemnele heraldice aveau să fie aprobate și de către Comisia Naţională de Heraldică a Republicii Moldova.
10 lucruri curioase despre stema și drapelul municipiului Ungheni

1. Autorii însemnelor heraldice sunt: Silviu Andrieş-Tabac, doctor în istorie, Heraldist de Stat al Republicii Moldova, și Victor Crudu, artist plastic din Ungheni.
2. Culorile – roșu și negru – de pe drapel și stemă simbolizează: roșu – sângele și destinul dramatic al localităţilor riverane Prutului; negru – pământul.
3. Cele 9 fâșii de pe drapel și de pe stemă înseamnă cele 9 localități ce au constituit municipiul Ungheni: oraşul Ungheni, satele Dănuţeni, Deleşti, Ciureşti, Găureni, Bereşti, Mânzăteştii Vechi, Bălteni, Gărdeşti.
Foto: facebook.com/Primăria municipiului Ungheni
Foto: facebook.com/Primăria municipiului Ungheni

4. Triunghiul alb de pe drapel, precum și căpriorul de argint de pe stemă simbolizează râul Prut și se referă la etimologia numelui aşezării: “Unghiul de pe Prut”.
5. Cheia de aur a fost preluată din prima stemă a oraşului, creată în epoca sovietică și care arăta importanţa strategică a localității ca “poartă feroviară” cândva a Imperiului Rus, apoi a URSS.
6. Coroana murală de aur cu cinci turnuri, situată în partea de sus a stemei, arată poziţia localităţii în ierarhia oraşelor Republicii Moldova, statutul de municipiu și reşedinţă de raion.
7. Există stema mare și stema mică. Diferența e că stema mare are suporţi – doi cai de argint, care simbolizează cele două districte istorice, din care a făcut parte Ungheniul: ţinutul medieval moldovenesc Iaşi, apoi judeţul basarabean Iaşi-Bălţi, ambele având pe stemele lor cai. Totodată, calul întruchipează măreţia şi aspiraţia spre libertate şi virtute. În plus, în partea de jos apare o eşarfă de aur pe care e scris sloganul: VIRTUS ET AETERNITAS (Virtute şi eternitate).
8. Sloganul VIRTUS ET AETERNITAS (Virtute şi eternitate) exprimă caracterul şi aspiraţiile unghenenilor, tendinţa spre conservare a valorilor spirituale şi materiale tradiționale, care stau la baza oricărui viitor.
9. Stema municipiului Ungheni poate figura pe sigiliile oficiale ale instituţiilor municipale oficiale; în antetul hârtiilor oficiale emanate de la autorităţi; pe edificiile publice şi în birourile de serviciu ale funcţionarilor de stat ce reprezintă autoritatea locală; pe medalii, insigne şi decoraţii locale; pe diplome de onoare; la intrările în oraş; pe timbre, plicuri şi alte emisiuni poştale; pe diverse suvenire şi obiecte de protocol. În alte cazuri, neprevăzute de Regulament, stema poate fi utilizată doar cu permisiunea Consiliului Municipal, a Primăriei sau a Comisiei Naţionale de heraldică a Republicii Moldova.
10. Drapelul municipal se arborează pe sediul Primăriei şi pe alte clădirii publice locale. Poate figura pe diverse emisiuni poştale, suvenire, obiecte de protocol etc. şi poate fi folosit în cadrul unor manifestaţii sportive, culturale, festive, acţiuni oficiale. În alte cazuri – doar cu permisiunea Primăriei municipiului sau a Comisiei de heraldică a Republicii Moldova.



📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *