Episcopia de Ungheni și Nisporeni cere ministrului Educației asigurarea orelor în școli în regim obișnuit


Consiliul de Administrare al Centrului Ortodox “Calea, Adevărul și Viața” din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni a expediat un demers ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, prin care cere:
1. asigurarea desfășurării orelor de studiu în instituțiile preuniversitare în regim obișnuit;
2. anularea obligativității purtării de măști și mănuși pentru copii, ca măsură ineficientă;
3. asigurarea condițiilor de igienă și de dezinfectare a sălilor de clase.

Foto: episcopia-ungheni.md
Foto: episcopia-ungheni.md

Solicitările respective vin urmare a unei mese rotunde consultative, organizate de Centrul Ortodox “Calea, Adevărul și Viața”, pe 3 iulie curent, în cadrul căreia și-au expus poziția personalități din diverse domenii.
Mihai Stratulat, medic pediatru, a menționat că măsurile propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, sunt absurde, dat fiind faptul că, până la 10 ani, copiii, cu mănuși sau fără, oricum duc mâna la gură. Purtarea măștilor va scădea nivelul de oxigen în sânge, ceea ce le va face rău. S-ar putea ajunge până la leșin. În plus, medicul consideră că peste 70% din copii vor trece prin acest virus. Ei ajung să ia COVID-19 de la părinți, nu de la joacă sau din curte.
Ion Cuvșinov, conferentiar universitar, medic legist, a reiterat ideea expusă de Mihai Stratulat. Potrivit lui, măsurile propuse de minister nu corespund scopului final dorit. Dânsul consider că trebuie organizate studiile în grupuri de copii de până la 15 persoane, cu respectarea regulilor de igienă.
Angela Nicolaou, psiholog, a afirmat că, din cauza măștilor și mănușilor, copiii vor suferi psihologic și emoțional, fiind lipsiți de emoții, discuții și mișcare activă. Nici studiile online nu sunt o soluție, căci sunt obligați să stea ore în șir în fața calculatorului, ceea ce duce la tulburări de somn, de vedere, depresii, dependență electronic etc.
Tamara Plămădeală, ex-avocat al poporului pentru protecția drepturilor copiilor, consideră că Ministerul Educației trebuie să regândească măsurile propuse, să ajungă la scopul scontat prin alte căi, decât prin prejudicierea sănătății fizice și psihice a copiilor, părinților și profesorilor.
Teodor Cârnaț, avocat, conferențiar universitar, doctor habilitat în științe juridice, a abordat o altă latură – statul e obligat să garanteze învățământul obligatoriu, iar, potrivit măsurilor propuse de minister, pe umerii părinților este pusă asigurarea cu măsti, mănuși; pe umerii profesorilor – respectarea măsurilor impuse, ceea ce este absurd.
Consiliul de Administrare al Centrului Ortodox “Calea, Adevărul și Viața” îi are ca membri pe: PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni; Protoiereu Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni; Preot Serghei Iordachescu, Președintele AO “Sf. Mcț. Cneaghină Elizaveta”; Protoiereu Nicolai Boian;. Elena Bîtcă, jurist; Ala Stîrcu, președinta AO “Areopagus”.
Reamintim că, pe 30 iunie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a făcut public un proiect al ”Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021 în condițiile epidemiologice de COVID-19 pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar”, prin care atât elevii, cât și profesorii, ar putea fi obligați să poarte la ore măști și mănuși, să respecte distanța socială. Părinții ar trebui să-i asigure pe copiii cu măști, mănuși și dezinfectant propriu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

22 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *