După doi ani, automobiliștii au ieșit din nou la o acțiune de protest

Duminică, 26 iulie, zeci de automobiliști au ieșit în stradă să-și spună of-ul. Ei sunt nemulțumiți că drumul Ungheni – Cetireni – Alexeevca, de teei ani încoace, se află într-o stare deplorabilă. Lucrările au fost începute încă în 2017, cu mare fast, după care au fost sistate. Din motive necunoscute, cerințele față de proiect au ajuns a fi nerespectate și neîndeplinite.

Menționăm că proiectul „Reabilitarea infrastructurii de transport pe traseul L 392 Ungheni – Cetireni – Alexeevca” cu o lungime de 17,5 km, este finanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) și implementat de Consiliul raional Ungheni. „S-a depășit cu mult darea în exploatare a proiectului care trebuia să dureze trei ani, după cum era menționat în contract”, a menționat Eugeniu Popovici, organizatorul întrunirii.
Faptul că la o anterioară manifestare s-a solicitat scoaterea asfaltului doar pe porțiunea care era preconizată finanțarea pentru a o asfalta, în anul curent s-a mai denivelat asfalt de pe carosabil deacum pe întreaga porțiune de drum a localităților sus menționate, ceea ce constituie aproximativ 5 km de drum.
Conform proiectului trebuie renovate bordurile, acostamentele, trotuarele de pavaj, scurgerile, podețele, semnele și marcajele rutiere. ”Acest volum colosal de lucru nicidecum nu va putea fi efectuat până la venirea iernii. Denivelările acestei porțiuni de drum aduc daune considerabile automobilelor și pun în pericol sporit participanții la trafic și localnicii acestor sate”, se arată într-un demers adresat de către Eugeniu Popovici autorităților publice locale de la Florițoaia Veche.
La acțiunea de manifestare au participat și reprezentanți ai Consiliului raional Ungheni. Iar, potrivit vicepreședintelui raionului Ungheni, Vasile Lupu, „lucrările au fost tergiversate din motivul că nu s-a respectat cerințele specificate în contract de către antreprenorii responsabili de reparația drumului respectiv”.
Deși a fost invitat la această acțiune și Viorel Jardan, directorul ADR Centru, dânsul nu a venit dar a răspuns invitației cu un mesaj: ”Conform contractului de antrepriză durata de executare a lucrărilor contractate este de 36 de luni, având în vedere că de fiecare dată pe perioada rece a anului lucrările au fost sistate, la moment antreprenorul general mai are la dispoziție aproximativ 10 luni pentru execuția lucrărilor respective”.
Totodată, Viorel Jardan a declarat pentru ProTV că reparația drumului va începe în cel mai scurt timp, după ce va fi desemnat un nou responsabil tehnic.
Într-un final, s-a luat decizia de a depune un demers la ADR Centru și la Consiliul raional Ungheni, precum și către Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin care se va solicita un termen limită de începere a lucrărilor, cu preîntîmpinare că, în caz contrar oamenii vor bloca aceste porțiuni de drum.
De subliniat că valoarea totală a proiectului este de 98 milioane de lei. Banii sunt oferiți din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Fondul Rutier, plus contribuția Consiliului raional Ungheni.
NOTĂ: Primii metri de asfalt au fost puse în octombrie 2017. Iar în toamna anului 2018 aceeași automobiliști au ieșit în stradă și au protestat pentru că timp de un an s-au reparat doar 2,5 km de drum.
”Reabilitarea drumului Ungheni – Cetrinei – Alexeevca este un proiect pe care l-a obținut Consiliul Raional Ungheni în calitate de beneficiar, de la Fondul Național de Dezvoltare Regională. Acum el este implementat de ADR Centru, ei au selectat antreprenorul, iar cu părere de rău, antreperenorul nu este cel mai onest și calitatea lucrurlui mai lasă de dorit, spunea în 2018, președinta raionului de atunci, Ludmila Guzun.
Captură foto: ProTV


 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *