Două tinere de la Liceul ”Vasile Alecsandri” se regăsesc printre finalistele unui concurs de nuvele francofone

Două tinere din Ungheni sunt premiante ale Concursului nuvelelor în limba franceză de la Saint-Etienne Franța.
Este vorba de Eugenia Bobu și Gabriela Chirilovici, ambele eleve la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni, care s-au clasat pe prima și respectiv, a doua poziție din clasament.  ”Mă bucur nespus de mult pentru aceste succese deosebite”, a menționat Galina Berbeu, profesoara lor de limbă franceză, după care a mai adăugat: ”Este unul din nenumăratele atuuri ale proiectului bilingv francofon din care facem parte deja de 20 de an”.
De subliniat că, în total, au fost alese cinci câștigătoare (celelalte trei sunt din Chișinău) și urmează o nouă etapă, cea finală. Nuvelele vor fi evaluate de un juriu din Paris, iar câștigătorul va beneficia de o excursie în orașul francez Saint-Etienne.
Eugenia Bobu, spune că tema nuvelei pe care a scris-o a fost una actuală și realistă. ”Personajul principal este un tânăr care nu realizează câte momente, amintiri frumoase a pierdut din cauza prietenilor toxici, a jocurilor de noroc și a petrecerilor. Paradoxul este că, înainte, el învăța foarte bine, iubea să practice diferite sporturi, să își găsească noi pasiuni, dar își pierde aceste obiceiuri. Pînă cînd, într-o seară, ieșind dintr-o sală de jocuri cu prietenii săi, pierzînd ultimii bani, a realizat că nu mai este acel băiat plin de viață. A decis să facă o plimbare la aer proaspăt, unde a realizat tot ce a pierdut și tot ce trebuie să repare din ultimii ani”, povestește Eugenia.
La rândul ei, Gabriela Chirilovici povestește că în nuvela ei este redată povestea unei adolescente care și-a dorit ca aniversarea sa de 16 ani să fie una deosebită, o zi în care ea să contribuie la o societate mai prosperă. ”Ce ține de rezultatele concursului, au fost mult peste așteptările mele, chiar m-au luat prin surprindere, plasându-mă pe locul doi din cei cinci laureați din Republica Moldova. Participarea la acest concurs a fost o experiență frumoasă ce a contribuit la dezvoltarea nivelului meu de limbă franceză”, a declarat ea pentru ”Expresul”.
Totodată, ambele în unison au mulțumit profesoarei lor de limbă franceză, Galina Berbeu, pentru susținere, inspirație și pentru tot efortul depus pentru ca lucrările să fie unele din cele mă bune. ”Fără dumneaiei nu era să reușim”, au spus tinerele.
De subliniat că, concursul este organizat la inițiativa Asociației ”Lire a Saint-Etienne”. De șase ani la concurs participă și liceeni din Republica Moldova, grație Asociației ”Prietenii Moldovei” din regiunea Auvergne-Rhone-Alpes. Tot această asociație oferă și marele premiu – o vizită în orașul Saint-Etienne.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

8 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *