Cum ar putea moldovenii să economiseacă 820 de milioane de lei anual? Răspunsul vine de la Ministerul Economiei și Infrastructurii

”Republica Moldova ar putea economisi 820 de milioane de lei anual, dacă toate electrocasnicele ar fi de clasă energetică înaltă”, acestea sunt datele unei analize efectuate de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în ceea ce privește impactul utilizării de către populație a echipamentelor eficiente energetic.
De exemplu, un frigider de clasa A+++ va consuma anual cca. 160 kWh, în timp ce un frigider de clasa B va consuma cca. 434 kWh/an. Dacă o persoană decide să schimbe un frigider de clasa B cu unul de clasa A+++, ea va economisi anual peste 517 lei.
Înlocuind aparatele vechi cu cele noi, consumul de energie electrică va scădea considerabil, iar diferența de preț dintre ele poate fi acoperită din contul economiei de energie electrică într-o perioadă de 5-6 ani.
Cum să cumperi cele mai eficiente energetic electrocasnice?
1. Acordă atenție etichetelor energetice de pe aparate (frigidere, congelatoare, mașini de spălat, cuptoare)
Etichetele energetice te ajută să iei decizii în cunoștință de cauză când cumperi electrocasnice noi.  Eticheta energetică plasează aparatul într-o clasificare pe o scală de la litera G la  A+++, unde A+++ este considerată cea mai eficientă clasă. Etichetele respective oferă și alte informații, cum ar fi consumul anual de energie și cel estimat de apă. Înțelegând etichetele energetice, poți  vedea câți bani vei cheltui sau economisi înainte de a cumpăra aparatul.
2. Alege dimensiunile potrivite ale aparatelor
Optează pentru un aparat care să se potrivească exact nevoilor tale. De exemplu, dacă vei cumpăra o mașină de spălat de mare capacitate, dar nu vei avea niciodată atâtea haine cât pentru o sarcină completă, vei risipi energie și bani. Un model de clasă A, cu o cuvă mai mică, ar putea fi mai eficient decât unul încadrat în A+++, de dimensiune mai mare, dar care nu va fi utilizat la încărcătura maximă.
3. Verifică dacă există setări de economisire a energiei
Multe electrocasnice vin acum cu programe ecologice preinstalate, care includ o varietate de setări ce ajustează temperatura, nivelul apei sau timpul pentru a reduce consumul de energie și apă.
În concluzie, mai multă atenție și puțin mai mult timp consumat cu cercetarea de piață înainte de a cumpăra un electrocasnic! Vei economisi bani la factura de energie electrică și vei contribui la un mediu mai curat!
„ Având în vedere că 42% din consumul anual de energie electrică este folosit de gospodăriile casnice, cumpărarea unor electrocasnice cu un consum redus de energie electrică reprezintă o soluție bună atât pentru consumator, cât și pentru stat”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.
Consumul mare de energie electrică duce la poluarea mediului. În anul 2009, folosirea aparatelor casnice a însemnat 513,36 mii tone de CO2 emise. De aceea contează ca fiecare cetățean să fie conștient de impactul produs de electrocasnicele ineficiente energetic.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *