Victor Ambroci: ”Mă bazez pe cunoștințele acumulate și pe experiența anterioară, având certitudinea că vom reuși multe lucruri frumoase”

Noul manager al Incubatorului de Afaceri din orașul Călărași este Victor Ambroci. Este economist de profesie,  a deținut anterior funcția de șef al Secției Economie a Consiliului raional. Coincidența face că asta se întâmpla exact în perioada când se fonda Incubatorul de Afaceri, el fiind cel care și-a asumat sarcina de a îndeplini toate cerințele înaintate pentru deschiderea instituției. Apoi, timp de patru ani, Victor Ambroci a fost viceprimar al orașului Călărași.
Care sunt proiectele care stau în prim plan pentru a fi realizate în noua postură?
După patru ani  în care am fost în serviciul cetățenilor orașului, fiind responsabil în mare parte de domeniul social, dar având și unele colaborări cu mediul de afaceri local în proiecte ce vizau îmbunătățirea condițiilor de trai, m-am străduit mereu să pun în capul mesei interesul cetățenilor. Voi continua să promovez acest lucru, mai ales că menirea acestei instituții este de a acorda consultanță și asistență în dezvoltarea afacerilor și creșterea numărului de întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în regiune.
Apropo, cât de bine cunoașteți domeniul? Considerați că puteți aduce schimbarea în instituția care v-a fost încredințată?
Timp de trei ani în care am condus Secția economie din cadrul Consiliului raional, am implementat în raion, împreună cu colegii, politicile statului în domeniul social și economic. Colaborările cu diverși parteneri locali, dar și externi, au adus plus valoare la dezvoltarea abilităților mele profesionale și cred că voi face față tuturor provocărilor și sarcinilor care îmi stau în față în următoarea perioadă. Sunt conștient că nu va fi ușor, dar împreună cu colegii, actualii și viitori rezidenți ai incubatorului, vom contribui la dezvoltarea și promovarea culturii antreprenoriale sub aspect profesional. Mă bazez pe cunoștințele acumulate și pe experiența anterioară, având certitudinea că vom reuși multe lucruri frumoase.
Cum pot fi motivați călărășenii, în special cei mai tineri, să se lanseze în afaceri?
Incubatorul de Afaceri este o instituție publică care oferă tinerilor cu idei și planuri de afaceri șansa de a-și realiza ”visul” într-un mediu favorabil. Anume aici, antreprenorii începători sau cei care doresc să-și extindă afacerea, sunt asigurați cu tot necesarul. Când spun asta, mă refer la oferirea de  spațiu pentru activitate, la prețuri atractive, la suport consultativ precum și la asistență financiară prin intermediul ”Fondului de susținere destinat rezidenților”.
Pentru a-i motiva pe călărășeni, inclusiv pe tineri, am și început în ultimele săptămâni sesiuni de informare cu tinerii din instituțiile de învățământ din teritoriu, absolvenții liceelor și școlii profesionale. Le-am vorbit despre programele și instrumentele de suport în afaceri, inclusiv despre oportunitățile oferite de instituția noastră.
Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă azi Incubatorul din Călărași? Și cum vedeți rezolvarea lor?
Ca în fiecare instituție publică, există și aici mici provocări care trebuie depășite. Încă de la fondare instituția a fost și este susținută financiar de Consiliul raional, dar și din unele sursele proprii. Sarcina cea mai importantă care ne stă în față pentru următoarea perioadă este să ne asigurăm auto-finanțarea. Cred că prin atragerea de noi rezidenți și proiecte de diversificare a afacerilor în regiune, prin facilitarea accesului IMM la surse de finanțare, încurajarea ideilor de afaceri și creșterea numărului de activități economice competitive, vom putea asigura un echilibru pe piața muncii prin reducerea ratei șomajului.
Readucem oamenii acasă oferindu-le oportunități de dezvoltare?
Personal îmi doresc să se reîntoarcă acasă cât mai mulți călărășeni plecați anterior din diverse motive. Sunt absolut convins că astăzi aceștia au acumulat o experiență bogată în diverse domenii și ar fi gata să aducă dezvoltarea la baștină.
La moment sunt mai multe programe de finanțare destinate persoanelor care muncesc peste hotare și rudelor de gradul I ale acestora cum ar fi Programul ”PARE 1+1”. Acest program oferă instruire antreprenorială și grant în sumă maximă de 250 000 lei, după Regula 1+1, adică fiecare leu investit în afacere din remitențe este suplinit cu un leu din partea programului. Și tinerii, dar și femeile pot fi susținute prin diverse programe de finanțare existente la moment prin intermediul ODIMM.
Cu politică sau fără politică?
După o experiență frumoasă avută în Campania electorală din octombrie 2019, unde am candidat la funcția de primar al orașului Călărași, am decis să fac o pauză în politică.
Prin câștigarea concursului și desemnarea la funcția de manager al Incubatorului de Afaceri, sunt și mai motivat să-mi diversific competențele profesionale și să fiu util prin activități necesare și vitale pentru mediul de afaceri din regiune.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

10 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *