Buna Guvernare. Prin consultări publice, natura și oamenii au avut de câștigat

Locuitorii satului Frăsinești din raionul Ungheni și cei din orașul Cantemir sunt mândri că împreună cu autoritățile publice locale (APL), dar și cu diaspora, au reușit să rezolve două probleme de mediu, soluționarea cărora nu mai putea fi amânată. Cei de la Frăsinești au plantat circa o sută de puieți pe un teren mâncat de eroziune, iar cantemirenii au transformat parcul într-un loc plăcut și accesibil inclusiv pe timp de noapte. Oamenii sunt conștienți că implicarea lor în viața comunității face guvernarea locală mai eficientă, iar odată cu asta crește și încrederea în instituțiile publice.

La Frăsinești oamenii și-au unit eforturile și au împădurit un teren erodat din apropierea satului. Foto: facebook.com

Porțiunea de teren de la marginea satului le dădea mari bătăi de cap locuitorilor din Frăsinești. Cu trecerea anilor, terenul din apropierea râului Prut „fugea” tot mai mult la vale, iar din cauza alunecărilor și eroziunii, drumul din vecinătate a devenit impracticabil, mai ales când ploua sau cădeau ninsori abundente. Pentru a rezolva mai lesne această și alte probleme din localitate, la Frăsinești a fost creat un Grup de Acțiune Locală, cu denumirea FAST (abreviere de la Fii Ambasadorul Schimbării Totale) care discută periodic cu cetățenii și îi ajută să identifice necesitățile stringente ale localității și să le prioritizeze. După câteva consultări publice cu locuitorii și cu reprezentanții APL, s-a ajuns la concluzia că terenul erodat nu mai poate aștepta și că este necesară o intervenție urgentă. Iulia Iachimovschi, lidera grupului de inițiativă, menționează că oamenii au fost foarte receptivi, propunerea venind chiar de la ei.
Echipați cu hârlețe, găleți, dar și cu mănuși și măști de protecție
Cetățenii au hotărât să înceapă lucrul chiar în această primăvară, când au decis să planteze arbori pe acea porțiune de teren. Iulia Iachimovschi precizează că la înverzirea terenului au participat atât sătenii, cât și autoritățile locale din Frăsinești: „Acea bucată de pământ e chiar la șosea, iar ceva mai la vale, la vreo zece metri, e și frontiera de stat pe râul Prut. S-au plantat peste 90 de puieți de frasin și s-au prins toți, unul singur s-a uscat. Lumea din sat a fost cu decizia și munca, iar primăria cu tehnica și apa”.
Deși au decis să desfășoare activitatea pe timpul pandemiei, locuitorii din Frăsinești au respectat toate normele sanitare impuse de medici, venind la muncă echipați atât cu hârlețe, găleți, dar și cu măști și mănuși de protecție, confirmă lidera grupului de acțiune FAST.
Parcul din Cantemir s-a luminat
Și parcul din orașul Cantemir s-a schimbat la față cu ajutorul locuitorilor de aici, al autorităților, al diasporei, dar și cu ajutorul financiar al Guvernului Elveției. Cu toții și-au unit eforturile pentru a-i readuce parcului imaginea de altă dată. Pe localnica Ana Angheluță am întâlnit-o pe o bancă, admirând iasomia abia îmbobocită. Femeia  spune că locuiește în acest orășel din 1977 și își amintește cu drag de vremurile când parcul era o oază de liniște, plin cu trandafiri și oameni veseli. „De mai mulți ani însă parcul nu era îngrijit, crescuse parcă o pădure și îți era frică să mergi seara pe aici. Acum vedeți ce curat și frumos au făcut?”, povestește femeia, arătând către parcela cu flori proaspăt plivite.
Și diaspora a sărit în ajutor
Primarul orașului, Roman Ciubaciuc, se bucură că, împreună cu cetățenii, s-a reușit reamenajarea parcului pentru ca acest loc să devină plăcut și prietenos. Deoarece nu era iluminat, parcul era accesibil doar ziua, astfel, sarcina numărul unu era instalarea rețelei de iluminare. Totodată, s-a decis și renovarea și reconstrucția unui havuz în mijlocul parcului, însă pentru asta era nevoie de o sumă mai mare de bani, așa că s-a purces la căutarea de fonduri: proiecte, apeluri, solicitări. Acest efort s-a soldat în final cu succes, fiind accesați peste un milion 200 de mii de lei. Astfel, Guvernul Elveției a contribuit cu 250 de mii de lei, APL – cu 910 mii de lei, localnicii au donat peste 48 mii lei, au contribuit și băștinașii aflați peste hotare. Rodica Vasiloi este una dintre persoanele care a răspuns pozitiv îndemnului de a dona bani pentru renovarea parcului. Ea locuiește de trei ani în Irlanda cu familia sa, însă nu a stat pe gânduri nici o clipă când a văzut anunțul în rețelele sociale că se colectează resurse financiare pentru a moderniza parcul din mijlocul orașului. „Am decis să participăm și noi prin donarea unei sume, atât cât ne putem permite. Măcar cu ceva să contribuim la dezvoltarea orașului unde ne-am născut și am petrecut unii din cei mai frumoși ani din copilărie și tinerețe. Orice proiect necesită implicarea cetățeanului prin metode accesibile”, este convinsă Rodica Vasiloi.
Implicarea cetățenilor responsabilizează autoritățile
Primarul Roman Ciubaciuc menționează că cetățenii sunt mult mai responsabili și  solidari atunci când ei înșiși contribuie la rezolvarea unei probleme concrete din localitate, deoarece aici este și munca, și banul lor. Corespunzător, se poate garanta că și atitudinea localnicilor față de acest parc va fi cu totul alta. Datorită participării cetăţenilor în procesul decizional, politicile publice sunt mai aproape de nevoile populaţiei, conchide primarul de Cantemir.
 Lilia Zaharia,
Asociația Presei Independente (API)
 
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *