La Răciula, lipsa apei potabile este o problemă

Stația renovată


Apa nu este bună de băut în peste 80% din fântânile din Republica Moldova, care reprezintă sursa principală de apă potabilă în sate. Circa 51% din satele moldovenești nu sunt conectate la rețelele de alimentare cu apă, iar multe dintre sistemele existente sunt învechite, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS).
Reporterii de la ”GAZETA de Chișinău” a fost la Răciula și au aflat despre problemele oamenilor legate de apa potabilă din localitate.
Satul Răciula, raionul Călărași, are 2054 de locuitori. În sat nu există apeduct. Fântânile sunt singura sursă de apă pentru localnici.
„Apa conține nitrați și piatră. Asta-i moarte lentă. Doar la grădiniță și șoală apa e bună de băut. Cei care au bani cumpără apă îmbuteliată, cei care nu au, fie o beau așa cum este, sau ăși iau apă câte puțină de la instituțiile pubice”, a declarat un localnic, pentru ”GAZETA de Chișinău”.
Calitatea apei potabile, care nu corespunde normelor sanitare, nu este singura problemă din satul Răciula. În partea din deal a satului este foarte puțină apă și nu ajunge nici pentru băut. ”Fântâni sunt, dar nu-i apă”, spune același localnic.
”Problema apei ar putea fi rezolvată”, a declarat pentru ”Expresul” secretarul consiliului local, Valeriu Parfeniuc, după care a mai adăugat: ”Recent, am înaintat un proiect către AIPA pentru construcția unui apeduc de un kilometru pentru partea de sus a satului, în valoare de peste 3 milioane lei. Sperăm ca acest proiect să fie câștigat și cele 100 de gospodării planificate să se poată conecta la apeduct”.
Potrivit lui Valeriu Parfeniuc, în Răciula sunt circa 200 de fântâni publice.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Da, e o problema mare pentru unele sate ,lipsa apei potabile.Îmi pare bine pentru Raciuleni că au înaintat asa proiect pentru rezolvarea problemei date și le doresc SUCCES.Dar regret că primăria s. PĂULEȘTI a ratat șansa ca în anul 2015 de a fi parteneri impreuna cu primariile Tuzara si Niscani in proiectul ,,ÎMBUNĂTĂȚIREA ȘI EXTINDEREA SERVICIILOR DE APĂ ȘI CANALIZARE ÎN RAIONUL CĂLĂRAȘI ( ORAȘUL CĂLĂRAȘI, SATELE NOVACI, NIȘCANI, PĂULEȘTI)” depus la ADR Centru. Una din conditiile cererii de finantare era ca localitațile date să dispună de proiectul tehnic,adică Primaria Păulești trebuia numai să elaboreze proiectul tehnic ,dar n-au facut-o !!! si au fost eliminați din proiect.În așa fel a ramas satul Păulești și fără speranța de a avea apă pentru necesitățile personale.Din surse demne de îcredere menționez că proiectul este in derularea primei faze(adica ce ține de or. Călărași) Mai devreme sau mai tîrziu va fi implementată și faza a doua, dar nu și pentru PĂULEȘTI cu regret. 😢😢😢

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *