Apeductul de la Petrești a fost proiectat pentru 300 de locuitori, grădiniță și școală. Ulterior, s-au mai conectat încă 500 de gospodării

Reporterii de la ”GAZETA de Chișinău” a fost și la Petrești să afle care este situația cu apa potabilă.
Satul Petrești are circa 3800 de locuitori, conform recensământului din 2004. Satul este conectat la apeduct din 2006. După ce s-a majorat numărul gospodăriilor conectate la acest apeduct, oamenilor nu le ajunge apă. Și asta pentru că apeductul a fost proiectat pentru un număr mai mic de gospodării iar mai târziu numărul celor care au vrut să se conecteze la rețeaua de alimentare cu apă s-a mărit de două ori. „Apeductul a fost proiectat pentru 300 de locuitori, grădiniță și școală. Ulterior, s-au mai conectat încă 500 de gospodării. Problema e sezonieră. Toamna – iarna ajunge apă, iar primăvara – vara nu ajunge. E nevoie de surse suplimentare de apă. Apa izvorăște de la o adâncime de peste 20 de metri”, explică Iurie Bernic, inginerul întreprinderii care administrează apeductul.
Oamenii au dreptul la apă potabilă
Și administratorul apeductului, Serghei Nistiriuc, menționează că în prezent la sistemul centralizat de apă ar fi conectate circa 900 de gospodării. „Țeava are diametrul de 32 de centimetri. Inițial, a fost planificată pentru mai puține gospodării, dar acum s-au adăugat. Soluția este să se facă un apeduct nou. Să schimbăm toate țevile din sat”, explică Serghei Nistiriuc. Distanța de la sursa de apă este de un kilometru.
„Cel sătul pe cel flămând niciodată nu-l crede”, a accentuat Serghei Nistiriuc, făcând referire la un om care utilizează multă apă și nu-i pasă de cei care rămân fără ea. „Este un om care suge cu pompa toată apa din mahala. Are 20 de ari de iarbă, o udă, își permite să plătească. Oamenii își permit să trăiască bine. Vecinul lui nu are posibilitate să cumpere pompă. Nu avem putere legislativă să sancționăm. La noi problema cu apa este seara, vara, în partea de sus a satului”, afirmă Serghei Nistiriuc.
Satul Petrești are peste o mie de gospodării. Potrivit lui Nistiriuc, ceilalți consăteni folosesc apa din fântâni. Capacitatea apeductului este de 300 de metri cubi pe zi. „Circa 80% dintre gospodăriile conectate la apeduct au instalate pompe”,a mai adăugat administratorul apeductului.
Lipsa resurselor financiare și izvoarele prea adânci sunt cele mai importante probleme la Petrești. „La consiliul local se vorbește să deschidem un izvor în valea satului, dar nu-s bani. E o sumă mare de bani. Nu avem apă destulă. Apa izvorăște la o adâncime de 30 de metri. Am vrut să aducem apa de la Ungheni, din râul Prut, dar ne costă 3 milioane de lei. Nici în Prut nu este apă. Dacă va fi așa secetă, să știți că Ungheniul ar putea rămâne fără apă”, consideră Veaceslav Smerea, inginer cadastral la primăria Petrești.
Inginerul cadastral denotă că oamenii utilizează apa din subteran pentru a iriga grădinile, deși aceste resurse de apă trebuie păstrate doar pentru consumul populației. „Unii nu înțeleg că apa nu se folosește la udat”, a bsubliniat dânsul.
De altfel, apa subterană nu este bună pentru irigare, atenționează ecologistul Alecu Reniță. Potrivit lui, utilizarea apelor subterane pentru irigare are un efect negativ asupra calității solului. Motivul ar fi conținutul ridicat de săruri.
NOTĂ: În Republica Moldova sunt alimentate cu apă 53 de orașe și 721 de localități rurale.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *