Doctorul Lucia Bulgaru: ”Riscurile sunt foarte multe. Ești în permanență stresat”

Din 6 aprilie, Secția de boli cronice de la Spitalul Raional Ungheni este specializată în profil  Covid-19. Până la 1 august, prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, s-a decis de a nu mai interna aici pacienți cu boli cronice, aceștia fiind internați în alte secții, precum chirurgie, terapie.

Lucia Bulgaru, șefa Secției de boli cronice, ne-a vorbit despre cum e să lucrezi în această perioadă de pandemie creată de COVID – 19.

Cum se poate caracteriza activitatea Secției boli cronice, care, în prezent, este specializată în tratarea infecției Covid-19?
Secția de boli cronice a fost totdeauna solicitată, datorită faptului că sunt mai multe domenii de îngrijire paleative (cancer sau alte patologii destul de grave, ciroze, insuficiențe renale). Această perioadă, la fel, este una aglomerată.

Cum vă descurcați?
La moment, sunt 18 paturi de Covid-19 și reușim să facem față tuturor cazurilor care apar. Am avut bolnavi în stare deosebit de gravă, însă mai puțini comparativ cu alte raioane. Dacă fluxul de îmbolnăviri va rămâne la nivelul de până acum, vom putea răspunde pozitiv și altor cazuri de îmbolnăvire cu noul tip de Coronavirus. Dacă vor fi mai mult de 7-8 cazuri grave, cu necesitatea de conectare la aparatele de oxigen, nu vor fi posibilități de salvare.
Actualmente, 6 pacienți sunt internați în Secția boli cronice, iar 3 persoane, cu forme ușoare, sunt cu tratament la domiciliu.

Care sunt beneficiile, dar și riscurile unui cadru medical?
Beneficii nu cunosc, dar dacă există pasiune și dragoste pentru ceea ce știi să faci mai bine, dacă știi exact că ceea ce faci este al tău, ai capacități și consideri că este sensul vieții tale, atunci merită să mergi pe această cale.
Riscurile, însă, sunt foarte multe.  Ești în permanență stresat, dacă nu este un caz reușit ajungi să fii jignit, umilit, tras la răspundere. În plus, riști să te infectezi.
Totuși, în pofida tuturor riscurilor, afirm cu certitudine că tot profesia de medic aș alege-o.

Care sunt problemele cele mai grave cu care v-ați confruntat de-a lungul anilor?
Din păcate, m-am confruntat cu multe probleme de ordin profesional, ce țin de salariile mici. Dar și cu traiul – fiind din satul Cetireni, a fost complicat cu deplasarea la serviciu; practic locuiesc în casa părintească. Am trăit și exist cu ceea ce am avut, prin gazde, fără lux… Vreau să menționeaz că Aviccena, un mare medic astrolog din Asia Mijlocie spunea: ”Medicul trebuie să aibă cel mai mare calm, casa cea mai frumoasă și biblioteca mare”. Deci, timp destul pentru a studia mai mult, nu de a căuta soluții de supraviețuire.

Ce ne puteți spune despre securitatea sănătății la nivel de raion?
În viziunea mea, securitatea în raion este la nivel înalt. Echipamente sunt, contează mult cum este utilizat. Totodată, este foarte important ca un medic să nu fie suprasolicitat, obosit, pentru că se pot admite greșeli care pot fi fatale mai târziu.

Aveți anumite inițiative strategice ca șef de secție sau poate cu care planificați să interveniți către autorități?
Prin consiliul de administrare am făcut apel la Consiliul raional Ungheni pentru asigurarea cu generatoare și cu alte nevoi. Foarte important și la moment este aparatul bronhoscopic, oferit recent de Nicanor Buzovoi din Pârlița. În curând, urmează să primim și un aparat de ventilație mecanică a plămânilor, care costă circa 400 mii de lei.

Cum credeți, ce schimbări ar fi necesare în sistemul medical pentru a îmbunătăți activitatea serviciului secției de boli cornice?
Am venit cu inițiativa de procurare a 25 de paturi geriartrice. La moment, avem 15. Apropo, un pat se recomandă la 500 de bătrâni; potrivit statisticilor, avem în raion 13 mii de persoane cu vârsta mai mare de 65 de ani.
Totodată, pentru bolnavii de boli paleative, la 10 mii de populație este nevoie de un pat. Avem, la moment, doar 5 astfel de paturi. La 100 de mii de populație ar trebui să fie 10. Aceste cerințe, din păcate, nu sunt respectate, deoarece nu au fost aprobat în Nomenclatorul Ministerului Sănătății. Dar totuși rămâne un deziderat pentru următorul an.

Cât de pregătiți sunt tinerii specialiști în sistemul actual de medicină? Ce sfaturi le-ați da?
Specialiștii de azi sunt foarte bine pregătiți. Ca tineretul să rămână la noi în țară, este necesară o mai bună atitudine din partea autorităților centrale și locale, condiții optime de lucru.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

24 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *