De Rusalii, la Todirești se respectă un obicei. Vezi care

Astăzi, 15 iunie, se începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Oamenii mai sărbătoresc azi şi Rusaliile. Sunt o sumedenii de tradiții pe care le oamenii le respectă de această sărbătoare.

Satul Todireşti este unul din satele cu oameni credincioşi şi gospodari care respectă şi astăzi un frumos obicei.
Din amintirile bătrînilor, se știe că în această zi buruienile de la Duminica Mare se duceau la rîu și se stropeau cu apă, după care se dădeau la vite pentru a le feri de boli. Pînă în prezent a ajuns obiceiul ca la o săptămînă după Duminica Mare, pînă la răsăritul soarelui, gospodarii scot și adună la un loc toți frunzarii, ramurile de nuc și iarbă din case pe care le duc la rîu.
Udarea frunzarilor este însoțită de urări de tipul „Să ploaie, Să se facă pîinea, Să fim sănătoși, Și la anul de ziua aceasta!”, se arată într-o postare pe Facebook a Casei de Cultură din Todirești.
De Rusalii, în unele sate moldovenești se obișnuiește curățatul fîntînilor și izvoarelor. Acest obicei se consemna, după Sfînta Treime, la înflorirea trandafirilor (Rosa) și se numea Rosalia. De aici și provine tradiția curățirii fîntînilor și a izvoarelor: ca o chemare la reînnoire, la puritate odată cu coborîrea Duhului Sfînt.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *