Buna guvernare. La Bravicea s-a deschis un post de pompieri voluntari

Raionul Călărași are, de acum încolo, tocmai trei posturi de salvatori și pompieri voluntari, clasându-se printre raioanele fruntașe la acest capitol.
După Onișcani și Sipoteni, a venit rândul și satului Bravicea să se laude cu un post nou-nouț, amenajat și dotat cu cele necesare. Îar în mai puțin de o lună, pompierii voluntari de la Bravicea au stins deja șapte incendii din regiune.
Astfel, din 6 aprilie, nouă locuitori ai satului Bravicea sunt gata să-și pună viața în pericol și să intervină în caz de incendiu, fără a aștepta să fie remunerați. Anume în această zi, autoritățile locale din sat au deschis postul de pompieri-voluntari, primind în dar echipamentul necesar și o autospecială de la pompierii din Buhl, Germania.
”Deși se planifica inaugurarea postului la data de 5 aprilie, când pompierii își sărbătoresc ziua profesională, autoritățile au renunțat la ceremonie din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19”, spune primarul de Bravicea, Alexei Zatic.
Voluntarii au primit în dar de la salvatorii germani echipament pentru intervenții și o autospecială, iar Primăria Bravicea și-a asumat toate cheltuielile pentru construcția postului propriu-zis, pe un teren public ce se găsește în imediata apropiere a primăriei.
Așa cum pompierii voluntari nu vor interveni doar pe teritoriul satului lor, ci și în alte cinci localități din vecinătate: Schinoasa, Țibirica, Meleșeni, Săseni și Bahu, administrația primăriei mizează și pe implicarea financiară a primăriilor vecine.
Ce zic autoritățile?
Nicolae Steclari, șeful Secției Situații Excepționale Călărași s-a arătat foarte mândru de realizarea de la Bravicea și de conlucrarea eficientă cu administrația publică locală de aici. Potrivit lui, în cei patru ani de când conduce instituția, a sesizat o adevărată problemă în  reacționarea rapidă la stingerea de incendii în zona respectivă. ”Până la Săseni, în caz de incendiu, ne ia destul de mult să străbatem cu autospeciala tocmai 38 de kilometri, mai ales din cauza reliefului destul de complicat. Vă dați seama că, dacă ajungi cam în 40 de minute la locul incendiului, este puțin probabil să reușești să salvezi prea multe”, povestește Nicolae Steclari, după care a mai adăugat: ”Având experiența de la Onișcani și Sipoteni, ne-am gândit că la Bravicea ar fi cel mai potrivit loc pentru a pune în funcțiune un post de pompieri voluntari, care să ne ajute să lichidăm cât mai urgent incendiile ce izbucnesc în regiune. Primarul localității a primit cu entuziasm propunerea noastră, iar de la vorbe până la fapte nu a fost decât un pas. Autospeciala de model Mercedes ajunse-se deja la Consiliul raional în baza relațiilor de înfrățire cu orașul Buhl din Germania”.
Potrivit primarului de Bravicea, Alexei Zatic, până acum primăria a cheltuit aproape 100 mii de lei pentru construcția destinată postului. ”Când ni s-a promis dotarea cu tehnică specială, am decis împreună cu consilierii locali să alocăm din buget suma necesară pentru construcția încăperii. Am eficientizat pe cât de mult am putut cheltuielile, mizând și pe sprijinul localnicilor, care au dat chiar și o mână de ajutor pe alocuri. Mai avem de lucru pentru a face spațiul să fie încălzit pe timp de iarnă, să-l izolăm de umiditate”, a declarat dânsul. La moment, spune primarul, le-ar mai trebui și o mașină de spălat unde pompierii să-și poată spăla echipamentul. Totodată ar mai trebui amenajat și un duș, extrem de necesar după participarea la lichidarea incendiilor, dar și dulapuri pentru fiecare. ”Sperăm că vom fi susținuți material atât de Cosiliul raional, cât și de primăriile din vecinătate”, a mai adăugat Alexei Zatic.
Primarul mai povestește că mașina primită din Germania a avut nevoie de mai multe modificări, de dotarea cu un rezervor de apă, însă toate neajunsurile au fost rapid înlăturate de bravicenii care acum pot sta mai liniștiți în localitatea lor. Pompierii voluntari au primit hainele speciale de la  colegii din Călărași, iar primăria le-a cumpărat încălțăminte și alte atribute necesare.
Deocamdată pompierii voluntari de la Bravicea pot interveni la lichidarea unor situații minore, acolo unde nu își pun în pericol viața și unde nu sunt pagube materiale considerabile. Odată selectate, persoanele au fost instruite de colegii de la Călărași în privința modului de reacționare în lichidarea incendiilor minore. Dar pentru a putea activa în absolut toată deplinătatea meseriei de pompier, în scurt timp ei urmează să fie instruiți în cadrul Centrului de instruire națională, unde vor fi certificați ca atare.
Voluntar: ”un model european și pentru alte sate”
Iurie Corghenci este un angajat al primăriei care a acceptat să își asume rolul de conducător al postului de salvatori și pompieri voluntari, având în subordine patru pompieri și patru șoferi pe autospecială. El s-a arătat foarte bucuros de noul post apărut în localitate, care poate deveni ”un model european și pentru alte sate”, vorba dânsului. Potrivit lui Iurie Corghenci, în fiecare zi pompierul de serviciu vine la post, notează în registre despre situația la zi, iar ceilalți sunt mereu pregătiți pentru a interveni. ”În cele șapte intervenții la care am participat, echipa noastră a arătat că se poate mobiliza foarte rapid și că persoanele sunt foarte responsabile și pregătite”, a declarat pompierul voluntar. Întrebat dacă s-a gândit vreodată că ar putea să ajungă pompier, el ne-a declarat că acesta chiar era un vis mai vechi de-al lui, care s-a materializat în sfârșit. Potrivit lui, în viață a întâlnit mai multe situații când a dat o mână de ajutor pentru a stinge flăcările unor incendii din sat, așa că a știut ce presupune această muncă deloc ușoară. ”Ne implicăm cu seriozitate maximă și sperăm la cât mai puține incendii”, a adăugat noul șef al postului.
În ziua în care am mers la Bravicea, primarul a efectuat un exercițiu de simulare pentru a testa cât de rapid vor interacționa pompierii voluntari. În circa 4 minute autospeciala ieșea deja din clădire. Așa s-a întâmplat și în cazul celor 7 intervenții înregistrate până acum, care au fost trecute cu brio. La o ieșire recentă unde izbucnise un incendiu la o stână din satul Meleșeni, au intervenit atât pompierii de la Călărași, cât și cei de la Bravicea, care au  putut vedea și la fața locului manevrele care se impun. Acum autoritățile intenționează să instruiască și câteva persoane din fiecare dintre cele cinci localități vecine satului Bravicea, care ar putea ajuta în caz de incendiu. Când va trece pericolul pandemiei, primarul a promis să facă și o deschidere solemnă, o sfințire, așa cum se cade.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *