Preotul Nicolai Boian: ”Omul contemporan duce o lipsă de rugăciune și această lipsă de rugăciune îl face incapabil de a fi fericit”
Preotul Nicolai Boian a lansat în luna martie cartea „Am greșit Doamne, dar sunt fiul Tău! 40 de cuvinte pentru suflet. Aceasta cuprinde sfaturi de suflet, așezate în 40 de zile, care corespund cu zilele din postul Învierii lui Iisus Hristos. Aceasta este deja a doua carte scrisă de preot.
Ce v-a determinat să scrieți povețe pentru suflet?
Am vrut să definesc și dovedesc că credința este făcătoare de minuni, aducătoare de vindecare, de putere, ce ne unește cu Dumnezeu și este singura și unica adevărată. Cele mai bune gânduri îmi veneau nu neapărat când eram liber, ci când eram mai obosit. Ca să faci o lucrare mai mare nu trebuie să ai talent, dar să depui foarte multă muncă. Talente și capacități toți avem, dar trebuie hărnicie, rugăciune, încredere. Dumnezeu nu măsoară de câte ori cădem, ci de câte ori ne ridicăm și mergem mai departe. Astfel a luat naștere și un site al meu `Ucenic`. La început nu urmăreau și nu citeau foarte mulți,acum, unele postări au ajuns și la 50.000 de vizualizări, ceea ce mă motivează și responsabilizează ca să mai scriu.
Nu este un păcat ca un preot să își facă o pagină pe internet?
Totul depinde de cum te folosești de ceea ce ai. Totul constă să ai bună și dreaptă măsură, cumpătare, înțelepciune, dreaptă socoteală. Este important de știut scopul pentru care îl folosești. De internet mă folosesc în scop misionar, consider că este binevenit și absolut necesar, noi cunoaștem credința, dar nu cunoaștem esența și elementele ei importante. După cum am mai spus, unde sunt prezenți tinerii, acolo suntem prezenți și noi. Însă dacă folosim această cale greșit, desigur că este păcat, ca orice lucru depășit.
Statistica pe pagina facebook arată că vârstele interesate de biserică sunt de la 25-40 ani, pe când la biserică sunt prezenți cei de vârsta trecută de 40 de ani. Dar cred că tinerii ar putea fi mai motivați dacă am merge noi, preoții, direct la ei.
Cum considerați poate fi cultivat cititul în rândul tinerilor? Cum ar trebui să fie motivați?
O mare parte a tinerilor sunt activi pe rețeaua de internet, acesta fiind și un moment de provocare pentru preoți de a oferi cât mai multe informații veridice, iar acești tineri să aibă de unde alege. Tinerii trebuie să înțeleagă că biserica nu este anafonică, nu este învechită, nu este doar pentru bătrâni, biserica nu-și schimbă mesajul său, ea doar își transmite forma de transmitere a mesajului. Tinerii au cel mai frumos loc în biserică, ei au darul cel mai frumos-curăția sufletului și a trupului, ei sunt așteptați în permanență.
Omul contemporan și biserica. Care ar fi asemănările sau deoebirile între acestea două?
Omul contemporan duce o lipsă de rugăciune și această lipsă de rugăciune îl face incapabil de a fi sau de a deveni fericit. Toți vor să fie fericiți, oamenii caută, cumpără, găsesc, stăpânesc și nu se împlinesc. Nu este corect ales mijlocul pentru împlinirea sufletească. Odată ce sufletul vine de la Dumnezeu se va sătura doar cu ceea ce este dumnezeiește. Îmi place să pun accentul pe partea frumoasă a credinței, fiindcă nu trebuie să încurcăm religia și credința. Cel care este credincios merge spre desăvârșire, îndumnezeire și spre vindecare. Se vindecă sufletul, iar un suflet liniștit vindecă și trupul. O credință puternică face omul statornic. Un om statornic este un om liniștit fiindcă cât de adâncă n-ar fi apa, ea stă-n luntrea credinței și plutește deasupra.
Care ar fi Regulile de Aur pe care trebuie să le respecte un creștin ortodox?
Să frecventeze Sfânta Biserică. Un creștin trebuie să se păzească de cele șapte păcate mari care caracterizează negativ viața noastră, mândria, invidia, lăcomia, zgârcenia, desfrânarea, uciderea, iubirea de bani, lăcomia pântecelui, fățărnicia, viclenia. Dacă se ține cont de aceste reguli atunci fiecare din noi va avea o viață liniștită, echilibrată.
Lasă un răspuns