Călărășenii pot afla tot mai multe curiozități despre raionul în care s-au născut. Vedeți de unde

Pe timp de izolare, Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași a găsit soluția perfectă de a aduce în spațiul public informații despre personalitățile și locurile deosebite ale Călărașilor.
În spațiul virtual a apărut o rubrică intitulată ”Știați că…”, unde periodic sunt postate informații mai puțin cunoscute despre oamenii de valoare din raionul Călărași.
Muzeograful Mariana Iurcu, autoarea proiectului, povestește că ideea de fapt este una mai veche, doar că cerea mai mult timp și cercetare. ”E unul dintre proiectele pe care le am stabilite pentru anul 2020. Am hotărât să intitulez astfel acest proiect pentru că expresia ”Știați că…” este cea mai des folosită atunci când primim vizitatori și turiști”, povestește dânsa.
Inițial, Mariana Iurcu și-a propus să facă o versiune tipărită a unui album, dar mereu o lăsa la o parte din lipsă de timp pentru cercetare. ”Dar dacă tot s-a întâmplat situația asta cu statul acasă, am decis că acum este momentul oportun pentru a lansa proiectul dat. Iar pentru ca și vizitatorii virtuali să fie informați, am decis să public pe rețelele sociale datele colectate și să îi îndemn să se simtă mândri de Călărași, căci avem atâtea lucruri interesante pe care mulți nu le cunosc”, a subliniat muzeograful.
Pentru a putea scoate ulterior un album veritabil al personalităților din raion, angajații muzeului și-au unit eforturile cu colegii de la Direcția Cultură și Turism Călărași. La moment, se lucrează în comun la colectarea datelor din localitățile raionului, prin intermediul lucrătorilor din cultură de prin sate, care au fost îndemnați să întocmească o listă cu date despre personalitățile trecute, dar și cele în viață, din localitățile lor, precum și despre monumentele, sculpturile de for public.
”Vom apela și la primari, dacă va fi nevoie, pentru ca să salvam acest patrimoniu uman, care se va regăsi oricând la muzeu într-o culegere mai amplă. La moment suntem la cea de-a treia pagină, și am ales o stilizare aparte, pentru a oferi nformațiile în serii, astfel încât să nu plictisim publicul care ne urmărește. Astfel încercăm să promovăm, să informăm, ca mai apoi să conservăm. Dacă vom găsi și fotografii reprezentative, sigur că albumul va fi mult mai frumos și atrăgător”, a mai adăugat Mariana Iurcu.
Cheltuielile pentru editarea albumului vor fi suportate de către muzeu. Pentru început, angajații de aici își propun editarea într-un număr redus de exemplare, pentru a vedea mai întâi cât de mult vor fi interesați vizitatorii. Dacă vor avea succes, aceștia promit că numărul culegerii va fi extins.
Pentru început, se vor publica pagini cu numele persoanelor din orașul Călărași, unde se vor include și curiozitățile locului. Mai apoi se vor oferi date despre fiecare localitate în parte și personalitățile de aici. Astfel autorii speră să cuprindă întreg raionul, proiectul fiind unul de lungă durată.
Reacțiile publicului virtual sunt foarte pozitive și de încurajare. ”Nu este meritul meu, eu sunt cea care doar adună și pune la locul lor informațiile interesante. Meritul este al Călărașiului, care a dat naștere atâtor oameni deosebiți, care ne duc faima în lume” ne-a mărturisit autoarea, după care a continuat: ”Pentru mine este mai important ca oamenii să citească și undeva în inimă să li se nască această dragoste de țară, de orașul sau satul în care s-au născut. Cu regret, în ultima vreme ne pierdem încrederea în aproapele nostru, în autorități, iar scopul meu este să renasc în fiecare acea mândrie față de localitatea în care s-a născut, să le dau imboldul că fiecare poate deveni  o personalitate, doar că trebuie să se remarce prin ceva anume”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *