Drepturile omului: garanții versus realități. Ce zic viitorii absolvenți ai liceelor, dar și șefii Direcțiilor de Învățământ despre anularea examenelor de BAC

S-a decis! În acest an, absolvenții de liceu nu vor susține examenele de bacalaureat ci vor primi dipome de absolvent în baza mediilor obținute în ultimii trei ani la disciplinele de bază. Proiectul de lege privind anularea BAC-ului pentru absolvenții claselor a 12-a din acest an a fost avizat pozitiv de Comisia educație din Parlament.
Decizia a fost determinată de situația epidemiologică, urmare a răspândirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.
Ce zic șefii Direcțiilor de Învățământ?
Contactată telefonic, Elena Gonța, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport a declarat că decizia luată este un una bună. ”Sunt de acord cu decizia respectivă, pentru că ceea ce este suprem ca obligație față de copii este crearea sigură a condițiilor de sănătate. Și educația este un drept universal, și sănătatea este un drept universal. Iar dacă e să alegem între dreptul la educație și dretul la viață, atunci alegem dreptul la viață”, a subliniat dânsa. Totodată, Elena Gonța a venit și cu o recomandare pentru toți elevii: ”Să învețe pe tot parcursul anilor de liceu, nu doar în ajun de bacalaureat”.
La rândul ei, Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni, la fel, consideră că decizia luată de către autoritățile centrale este una corectă, mai ales că s-a luat în calcul toate avantajele și dezavantajele. ”Noi, la Ungheni, eram pregătiți cu toții să susținem examenele și după evaluările noastre toți elevii, practic, erau pregătiți. Desigur că ne-am fi dorit să susținem examenele dar este o decizie pe care trebuie să o respectăm, mai ales că ține de sănătatea copiilor. Mulți dintre noi au trebuit să-și revizuiască niște planuri în această perioadă”, a subliniat șefa Direcției.
Ce zic absolvenții?
Iar absolvenții văd această decizie de anulare a examenului de bacalaureat diferit. În timp ce unii au semnat o petiție online inițiată de mai mulți absolvenți ai liceelor din țară, solicitând deputaților din Parlamentul Republicii Moldova să li se respecte dreptul la educație de calitate, alții însă, sunt de acord cu această decizie.
Mihaela Jacota, absolvește și ea în acest an Liceul ”Vasile Alecsandri” din orașul Călărași. ”Analizând această situație din perspectiva mea și ținând cont de starea de carantină care ne-a stopat regimul de studii, cred că este o decizie absolut corectă”, a subliniat dânsa. Aceste două luni de studii online, mai spune ea, nici de cum nu pot înlocui două luni de mers zilnic la școală. ”Frecventarea orelor la școală, interacțiunea elev-elev, elev-profesor și emoțiile pe care le trăiește fiecare stând în bancă, contribuie mult la reținerea și stocarea informației în perioada de liceu, ceea de ce am fost lipsiți în ultimile luni”, mai spune absolventa. Iar dacă Mihaela ar fi fost întrebată în luna martie despre anularea BAC-ului, ar fi spus că e imposibil și că vrea să-l susțină. Dar ajungând la mijlocul lunii mai, dânsa și-a dat seama că nu este deloc pregătită de examen. ”Poate la BAC aș fi luat note mai mari decât cele ce se vor scoate în următoarea săptămână, dar poate și viceversa. În calitate de elev absolvent, realizez că notele sunt importante doar pe prima treaptă de după liceu și, anume, intrarea la universitate, dar ceea ce urmează depinde doar de conoștințele proprii acumulate pe parcursul anilor”, a mai adăugat Mihaela.
Paul Babici, absolvent și el la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni, spune că înainte de a fi luată această decizie, era indiferent la ce se va întâmpla, deoarece era aproape sigur că se va organiza examenul de bacalaureat. ”Dar la moment, am o părere de rău, deoarece acest examen oferea cadrul necesar pentru a ne testa cu adevărat cunoștințele și competențele”, spune dânsul.
Mulți elevi însă, mai povestește Paul, s-au pregătit intensiv chiar de la începutul anului pentru a susține cu brio probele scrise la matematică sau limba română. ”Timp pierdut, în care se putea de făcut orice altceva”, a subliniat el.
Totuși, Paul Babici consideră că această decizie este una corectă. ”Sunt sigur că absolvenții, dar mai ales părinții nu vor fi de acord să fim supuși unui asemenea risc, căci situația din Republica Moldova nu permite, la moment, organizarea examenului de bacalaureat, așa că trebuie să acceptăm realitatea”, opinează absolventul.
NOTĂ: Reamintim că anterior au fost anulate și examenele de absolvire a gimnaziilor și a claselor primare. Astfel, eliberarea certificatului de studii gimnaziale pentru elevii care finalizează în acest an clasa a IX-a cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX. Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, la disciplinele respective.
Iar eliberarea diplomei de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior şi în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, pentru elevii care s-au înscris la sesiunea 2020 și finalizează în acest an de studii clasa a XII-a de liceu sau programul de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen de bacalaureat în baza notelor obținute pe parcursul claselor de liceu/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar. Notele pentru probele de examen reprezentă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar, la disciplinele respective.
Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au subliniat că diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și peste hotarele republicii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *