Ala Mutilica: ”Chiar dacă coborâți pe horn, nu uitați să luminați locul”

„Un bob de grâu se ascunse în hambar. Nu voia să fie semănat. Nu voia să moară. Nu voia să se jertfească. Voia să-şi salveze viaţa. Aşa nu deveni niciodată pâine. Nu ajunse niciodată pe masă. Nu a fost niciodată binecuvântat şi împărţit. Nu dărui niciodată viaţă. Nu dărui niciodată bucurie. Într-o zi veni stăpânul. Împreună cu praful din hambar, el aruncă la gunoi şi bobul de grâu.”
E același lucru care se întâmplă acuma cu noi. Chiar dacă ai trăit toată viața într-o singură casă, într-o singură cameră, știind fiecare colț, fiecare centimetru al spațiului tău, cu ochii închiși, nu vei fi în stare să faci curățenie pe întuneric.
Acuma treziți-vă la realitate. Ceea ce se întâmplă acum în lume este ca o cameră întunecată. În această camera am trait mai toată viața. Dar pornind lumina, ne este frică de murdăria care este în ea. Suntem îngroziți, e și normal. Acuma gemând, supărați și speriați căutăm vinovații. Dar o putem rezolva problema, doar luminând camera cu lumină, doar văzând această murdărie. Hai că am curățit casa. Dar ce facem cu mizeria din noi? Poate să aprindem o lumânare? O mică flacără de lumânare creează umbre mari, dar dizolvă deja întunericul. Mai multă lumină – mai puține umbre. Faceți ceva luminos, chiar și la 10 centimetri din spațiul vostru personal. Lasă acești 10 centimetri din lume să fie mai strălucitori. Și veți vedea cum vi se deschide sufletul și inima.
,,La mijlocul anilor 1920, un tânăr evreu a venit la faimosul rabin din New York și a declarat că vrea să studieze Talmudul. Rabinul îl întrebă dacă cunoaște ebraica. „Nu. Dar nu vă faceți griji. Am absolvit Facultatea de Filosofie din Berkeley și tocmai mi-am apărat disertația despre logică în filozofia lui Socrate. Și acum, pentru a compensa petele albe din cunoștințele mele, vreau să învăț Talmudul.” „Nu ești gata să înveți Talmudul, a spus rabinul. Aceasta este cea mai profundă carte dintre toate scrise de oameni. Dar, de vreme ce insiști, îți voi face un test de logică: dacă îl vei rezolva, mă voi ocupa cu tine”. Tânărul a fost de acord, iar rabinul a continuat. „Două persoane coboară pe horn. Unul iese cu chipul curat, celălalt cu chipul murdar. Care dintre ele va merge să se spele?” Ochii tânărului filosof s-au mărit de uimire. „Este un test logic ?!” Rabinul dădu din cap. „Ei bine, desigur, cel cu fața murdară!” ,,Greșit. Gândește-te logic: cel cu fața murdară se va uita la cel cu fața curată și va decide că fața lui este și curată. Iar cel care are o față curată se va uita la cel care are fața murdară și va decide că el însuși este murdar și va merge să se spele.” „Hai, rabine, dă-mi un alt test!” ,,Bine. Două persoane coboară pe horn. Unul iese cu chipul curat, celălalt cu unul murdar. Care dintre ele va merge să se spele? „Dar am aflat deja, cel cu fața curată!” ,,Greșit. Ambii vor merge la spălat. Gândește-te logic: cel cu fața curată se va uita la cel care are fața murdară și va decide că fața lui este murdară. Iar cel care are o față murdară va vedea că al doilea a plecat să se spele, va înțelege că are fața murdară și va merge și el la spălat.” ,,Nu m-am gândit la asta! Uimitor – am făcut o greșeală logică! Rabine, te rog, mai dă-mi un alt test!” ,,Bine. Două persoane coboară pe horn. Unul iese cu chipul curat, celălalt cu unul murdar. Care dintre ele va merge să se spele?” „Ei bine. Amândoi se vor spăla.” ,,Greșit. Nici unul dintre ei nu se va spăla. Gândește-te logic: cel care are fața murdară se va uita la cel care are fața curată și nu va merge la spălat. Iar cel care are fața curată va vedea că cel care are fața murdară nu merge la spălat, va înțelege că fața lui este curată și, de asemenea, nu va merge la spălat.” Tânărul a devenit disperat. „Credeți-mă, pot învăța Talmudul! Cereți altceva!” ,,Bine. Două persoane coboară pe horn …” ,,O Doamne! Nimeni dintre ei nu va merge la spălat !!!” ,,Greșit. Acum sunteți convins că, cunoașterea logicii lui Socrate nu este suficientă pentru a învăța Talmudul? Spuneți-mi, cum se poate ca doi oameni să coboare pe aceeași țeavă, iar una dintre ele să aibă fața murdară, iar celălalt nu?! Nu înțelegi? Toată această întrebare este o prostie, iar dacă îți petreci viața răspunzând la întrebări fără sens, atunci toate răspunsurile tale vor fi, de asemenea, lipsite de sens!”
Iată așa, dragi cititori, toată viața căutăm răspuns la întrebări lipsite de sens, uitând principalul. Să trăim!
Morala: ,,E mai greu să spui adevărul, să-l asculţi e şi mai greu, iar să-l faci înţeles e cel mai greu. Unii oameni cred că e semn de putere interioară să reziști și să insiști. Dar sunt momente când este nevoie de mult mai multă putere interioară să știi când să renunți. Ca să-ți înalți sufletul trebuie să cunoști tot ce e josnic, ca să-l faci curat trebuie să-i arăți toate murdăriile; ca să-i dai îndrăzneală și putere, e necesar să-i elimini toate lașitățile.”
 
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *