Doar 59% din populația raioanelor Ungheni, Călărași și Nisporeni au acces la servicii de salubrizare. Iar proiectul ”Deșeuri solide în Republica Moldova” va acoperi suta de procente

Imagine simbol. Sursa foto: www.botosaninecenzurat.ro

În luna aprilie 2020, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea contractului de finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind implementarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Contractul reprezintă un împrumut – cadru pentru acordarea suportului în implementarea Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor solide, în valoare de 25 milioane euro.

Astfel, o dată cu semnarea contractului de finanțare, se va iniția și procesul de accesare a finanțării pentru dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor conform standardelor Uniunii Europene. Acesta prevede construcția poligoanelor de depozitare a deșeurilor, stațiilor de transfer, de sortare și compostare a deșeurilor biodegradabile, în scopul asigurării populației cu servicii moderne la nivel regional și soluționării problemelor de mediu.

Investițiile primei tranșe vor fi orientate, deocamdată, în trei Regiuni de Management al Deșeurilor (RMD) (Nr.1- Cantemir, Cahul, Taraclia, Comrat; Nr.5 – Ungheni, Nisporeni, Călărași și Nr. 8 – Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni) din cele opt care sunt pregătite pentru lansarea proiectelor de infrastructură de management al deșeurilor.
Iar în prima etapă ca proiect pilot a fost selectată Regiunea Nr. 5 – Ungheni, Nisporeni, Călărași, pentru demararea acțiunilor de pregătire a platformei pentru accesarea investiției.

Reamintim că proiectul ”Deșeuri solide în Republica Moldova” a început încă în 2017, doar că din motive financiare, acesta fost stopat.

Regiunea de Management al Deșeurilor Nr. 5: Ungheni, Nisporeni, Călărași este un proiect pilot

La 14 ianuarie 2020, președintele raionului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, a trimis o scrisoare către Guvernul Republicii Moldova, premierului Ion Chicu, în vederea continuării lucrărilor de proiectare și realizare a Centrului Regional de Management a deșeurilor solide din raionul Ungheni. ”În contextul realizării acordului de împrumut oferit de Banca Europeană de Investiții ce vizează implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, prin implementarea proiectelor de reducere a impactului negativ asupra mediului și sănătății oamenilor prin modernizarea sistemelor de colectare a deșeurilor și colectării separate a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice, precum și reabilitării gropilor de gunoi sau închiderea acestora…”, se arată în scrisoarea respectivă.

Peste 42 de zile, răspunsul a venit de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a Republicii Moldova (MADRM): ”Ministerul salută inițiativa autorităților publice locale de a colabora în vederea promovării proiectului pilot în RMD nr. 5, reieșind din faptul că din cele trei RMD (1, 5, 8) această regiune se propune ca proiect pilot și de finanțatori…”.

10 martie 2020 Sursa: www.nisporeni.md

Imediat după aceasta, reprezentanții ministerului au venit la Ungheni și au discutat cu autoritățile publice locale asupra pașilor care urmează a fi întreprinși.
Astfel, următorii pași care urmează a fi întreprinși de către autoritățile publice locale este inițierea discuțiilor și conclucrarea cu administrațiile publice din raioanele Călărași și Nisporeni, în vederea asocierii la nivel regional, care va asigura cooperarea regional și va decide asupra creării operatorului regional. Concomitent, s-a solicitat asigurarea conclucrării cu experții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, care vor fi antrenați la întroducerea unor rectificări tehnice în studiul de fezabilitate pentru RMD nr. 5, în vederea ajustării costurilor operaționale de investiții.

Sursa: APL Nișcani (Călărași), 11 martie 2020

Și la Călărași, și la Nisporeni s-au desfășurat ședințe tehnică cu primarii și serviciile de salubrizare din raionul Călărași în contextul implimentării proiectului. La aceaste ședință a fost prezent Dorin Andros, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. S-a efectuat și o vizită de lucru la gunoiștea din satul Nișcani, raionul Călărași. ”Potrivit proiectului, gunoiștea respectivă urmează a fi conservată, iar ulterior, va fi construită o stație de transfer a deșeurilor”, a subliniat primarul de Nișcani, Petru Sorici.

Și totuși, de ce la Ungheni?

Pentru că Ungheniul este cel mai mare producător de deșeuri, este un oraș mare din punct de vedere economic, dar și pentru că infrastructura este mai dezvoltată, ne spun autoritățile.
Deci, drept urmare a acestui proiect, la Ungheni, mai exact în preajma satului Florițoaia Veche, ar fi trebuit să fie construit un depozit regional pentru stocarea deșeurilor, iar la Nișcani (raionul Călărași) și orașul Nisporeni vor fi stațiile de colectare și transfer al deșeurilor. De acest proiect ar beneficia peste 260 mii locuitori ai acestor trei raioane și, anual, vor fi gestionate circa 50 mii tone de deșeuri.

Probleme și soluții

Deși, la început au fost probleme, se pare că acestea au rămas în urmă. O problemă majoră cu care s-au confruntat autoritățile a fost nedorința oamenilor de a fi construit un depozit de deșeuri menajere în raionul Ungheni. ”Cetățenii își imaginau o gunoiște asemănătoare cu cele tradiționale, neautorizate, care există în prezent la marginea fiecărui sat. Ne-a fost foarte greu să-i convingem că, de fapt,  este vorba de un depozit total diferit, care va corespunde standardelor europene, va fi inofensiv pentru sănătatea lor și care se va afla mereu în vizorul și sub supravegherea ecologiștilor și altor structuri de resort”, povestestea președinta de raion din acea perioadă, Ludmila Guzun.

Începutul proiectului. Prima încercare – ratată

La început, pentru construcția depozitului respectiv, ochiul a fost pus pe un teren din satul Todirești. Nu a fost să fie. S-au împotrivit oamenii. În plus, și experții în domeniu au dat avize negative. ”Cel mai probabil, acest depozit nu va fi construit la Todirești”, ne-a spus atunci, primarul de Todirești, Victor Baltaga. Iar Ludmila Guzun a afirmat că: ”Dacă nu va fi construit la Todirești, atunci va trebui să căutăm alte terenuri. Ar fi o greșeală dacă am rata un asemenea proiect”.

Deci, imediat au și găsit un alt loc, la Florițoaia Veche unde a fost alocat un teren de 17,9 hectare. ”Știm care este situația în ceea ce privește stocarea deșeurilor la ora actuală – la fiecare margine de drum putem întîlni cîte o gunoiște neautorizată. Odată cu amenajarera unui depozit de deșeuri, situația va fi cu totul alta”, a mai spus dânsa.

Mai ales, că unul dintre scopurile proiectului respectiv este lichidarea în totalitate a gunoiștilor neautorizate, care sunt periculoase pentru sănătatea localnicilor, în primul rând, dar și atribuie un aspect urât localităților. Deci, așa cum zic autoritățile, pe de o parte, vom scăpa de gunoiștile neautorizate, iar pe de altă parte – vom avea acces la un sistem  civilizat al managementului deșeurilor solide.
De subliniat că la Ungheni sunt 142 de gunoiști neautorizate, la Călărași sunt 48. La Nisporeni,  autoritățile ne-au zis că nu dețin, deocamdată, o astfel de informație.

În prezent, în regiunea Ungheni – Nisporeni – Călărași aproximativ 59 % din populație, are acces la servicii de salubrizare iar odată cu implementarea proiectului regional de gestionare al deșeurilor solide, va crește semnificativ numărul beneficiarilor, mai ales la sate, dar și se va îmbunătăți simțitor calitatea vieții oamenilor.

Deocamdată, nu se cunoaște nici cînd va începe construcția unui atare depozit și nici cînd va fi finalizată.

Apropo…

Suportul financiar va contribui la crearea unei infrastructuri moderne de management integrat al deșeurilor, axat pe economia circulară  în scopul reîntoarcerii în circuitul economic a deșeurilor care pot crea o piață a materiei prime secundare pentru Republica Moldova, inclusiv și creșterea economiei naționale ca urmare a dezvoltării sectorului de reciclare și valorificare a deșeurilor, care va conduce la creșterea nivelului calitații factorilor de mediu (apelor subterane și de suprafața, a solului și aerului), inclusiv și calității vieții populaței ca umare a lichidării gunoiștilor neautorizate și dezvoltării serviciilor echitabile pentru colectarea deșeurilor la nivel regional.

Gunoiștea neautorizată din satul Petrești (r. Ungheni). Aprilie 2020

Autor: Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *