Cere socoteală pentru banii publici! În orașul Cornești va fi creat un spațiu special amenajat pentru micii producători

Imagine simbol: www.agravista.md

Orașul Cornești s-a bucurat de un nou proiect: „Mai eco ești – cu un popas la Cornești”. Grantul va fi acordat în cadrul unui proiect selectat de Grupul de Acțiune Locală în cadrul unui proiect moldo-estonian, realizat de IDIS și două Grupuri de acțiune locală din Estonia. Programul bunelor practici nu are
Acesta presupune amenajarea un spațiu comercial autorizat la marginea traseului național, unde zilnic, circulă rute interurbane, iar pasagerii fac deseori popas.
”Această inițiativă va permite micilor producători agricoli din regiune să își expună produsele lor eco spre vânzare”, a subliniat Vera Buga, primarul orașului Cornești.
Potrivit dânsei, proiectul de amenajare a respectivei mini-piețe presupune o investiție de 102 mii lei, dintre care contribuția primăriei este de 14 mii lei, restul banilor fiind oferiți de către Ministerul de Externe al Estoniei, din fonduri de cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar. ”Grație granturilor oferite Grupului de Acțiune Local „Cula” din care face parte și orașul Cornești, a fost posibilă implimentarea acestei idei”, a mai adăugat primarul localității.
Autoritatea locală a anunţat că lucrările presupun atât configurarea peisagistică a viitoarei pieţe pe o arie de 0,04 ha, cât și realizarea unui sistem de iluminat exterior al pieţei, asfaltarea a două trotuare, amenajarea unui panou de informare. Cu timpul însă, se planifică și amenajarea unui teren de joacă pentru copii, precum și alte căi de acces. Ar urma să fie montată o masa de 21 metri, plasarea a două tomberoane, și necătând la faptul că vizavi se află și un popas, cupărătorii, respectiv trecătorii vor putea parca transportul personal.
De asemenea se preconizează și instalarea și construcția conductei de apeduct, pentru a avea în preajmă și cişmele, care sunt absolut necesare. „Necesitatea realizării acestui proiect se râvnea de mult timp în oraș. Deseori au fost reclamații din partea comercianților precum că nu dispun de un loc adecvat de a-și expune produsele. De regulă, de ani buni aceștia își realizau produsul direct la sol. În acest sens, au fost înregistrate și accidente, bunăoară când comercianții au fost loviți de caruțe sau mașini pe marginea drumului. Totodată, acestea nu erau în conformitate cu normele sanitare”, a mai relatat Vera Buga.
De menționat că în teritoriu sunt 50 de agenți economici, meșterii populari care au nevoie de acest spațiu special pentru a-și realiza produsul propriu. Iar primăria le oferă posibilitatea de a-și expune timp de un an gratuit produsele, până când potențialii cumpărători vor fi informați despre existența acestei piețe. „Ulterior se va aplica și o taxă, cum de altfel este și normal, pentru a crea noi surse de venit întru înlăturarea nevoilor ce vor surveni pe parcurs”, a conchis Vera Buga.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *