În acest an, Paștele Blajinilor îl vom sărbători la începutul lunii iunie

Fotografie din arhiva redacției

Fotografie din arhiva redacției

În acest an, Paștele Blajinilor nu se va sărbători așa cum se obișnuiește, la o săptămână de la Sfintele Paște, dar va fi transferat pentru începutul lunii iunie. Despre acest lucru anunță Mitropolia Moldovei.
Astfel, Paștile Blajinilor se va amâna pentru datele de 6, 7 și 8 iunie, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).
De subliniat că Paștele, în acest an se va sărbători la 19 aprilie, iat Paștele Blajinilor ar fi trebuit să se sărbătorească pe 26 și 27 aprilie.
Tot Mitropolia anunță că Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă și în acest an în Republica Moldova sâmbătă seara, 18 aprilie.
Fostul primar al comunei Zagarancea, Mihai Burlacu care, la moment, este consilier în Consiliul comunal, vine cu propunerea ca slujba de înviere să se facă online iar după slujbă, preoții să meargă de la casă la casă să sfințească bucatele pascale, iar gospodării să aștepte preotul la poartă. ”Astfel efectul Sfintei sărbători de Paște va fi mai pronunțat pe timp de carantină”, a scris dânsul pe pagina sa de Facebook.
Reamintim că joi, 9 aprilie, la Reședința mitropolitană din capitală a avut loc Ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, prezidată de Mitropolitul Vladimir, la care a participat și Președintele Igor Dodon.
În cadrul întâlnirii, au fost discutate mai multe aspecte privind organizarea și desfășurarea slujbelor praznicale de Florii și de Sfintele Paști din acest an. În acest sens au fost stabilite următoarele hotărâri:
1. Slujbele de Florii, din Săptămâna Patimilor, precum şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite conform recomandărilor în condiţiile stării de urgenţă emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.
2. Focul sfânt va fi adus de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, şi va fi distribuit delegaţiilor eparhiilor din cadrul Mitropoliei noastre la Aeroportul Internaţional Chișinău, care ulterior va fi repartizat prin protopopiate fiecărei parohii.
3. Celebrarea sărbătorii Paștile Blajinilor se va amâna pentru datele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).
4. Sfințirea darurilor de Paști se va face conform binecuvântării ierarhului locului, iar pentru parohiile Eparhiei de Centru va fi emis mai târziu un comunicat privind modalitatea oficierii acestui ritual pascal.
De asemenea, în cadrul discuțiilor, Președintele țării și-a exprimat preocuparea autorităților centrale de a identifica posibilitatea acordării unui ajutor către parohii în aceste condiții de criză.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

6 Comments

  • Iată dacă măcar un preot ar fi venit cu propunerea ca toţi să stea acasă, iar el să meargă singur, binevol la fiecare mormânt şi să pomenească pe cei trecuţi din viaţă, avea să fie un lucru util şi aprobat de toţi. Dar cu părere de rău, au găsit o metodă mai avantajoasă…

    Reply
    • Carolina Stratan poți sta acasă și pomeni morții zilnic, iar la Paștele Blajinilor dublu, cine îți încurcă, preotul are morții lui de pomenit, mereu așteptăm cineva să ne vină cu binefaceri, mulți își amintesc de cei decedați doar in așa zile… Ne rugăm de unde suntem, Dumnezeu ne aude.

      Reply
    • Poate nu m-aţi înţeles corect? Pomenim morţii de acasă, dar dacă preoţii doresc pot face o binefacere şi sfinţesc mormintele, dar nu sa amâne aşa o sărbătoare.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *