Anonim.md – pentru oamenii care nu sunt indiferenți! Cum expediezi informațiile

Ai informație de interes public, date ce s-ar putea regăsi într-o investigație jurnalistică sau dorești să raportezi cazuri de corupție și abuzuri? Începând cu 11 decembrie, a fost lansată o platformă accesibilă tuturor, unde poți lăsa aceste mesaje pentru jurnaliști. În plus, poți fi absolut sigur că anonimatul îți va fi garantat. Astfel, oricine poate fi inițiatorul unei investigații jurnalistice.

Iată cum funcționează!
Anonim.md  este un program de calculator (software) proiectat pentru ca orice persoană care deține materiale sensibile – documente tipărite, fișiere audio sau video, să le poată transmite către ONG-uri, instituții media și jurnaliști.
Ulterior, jurnaliștii vor verifica și documenta informațiile expediate, înainte de a le face publice. Iar în cazul în care vor avea nevoie de mai multe date, vor putea discuta cu sursa, la fel într-un mod complet anonim.
În același timp, platforma garantează anonimatul utilizatorilor. Mai exact, platforma anonim.md se aseamănă cu un sistem email complet securizat și anonimizat, care nu va cere și nu va păstra informații despre identitatea persoanei sau locația de unde sunt trimise datele.
În cele aproximativ patru luni de la lansare, au fost realizate zeci de articole în baza informațiilor primite prin intermediul platformei www.anonim.md. Majoritatea subiectelor au fost despre încălcările care se fac în domeniul public, cum ar fi: medicină, justiție sau transport.
Cele mai răsunătoare subiecte au fost declarațiile medicilor despre situația în spitale, în timpul pandemiei Covid-19.
Platforma www.Anonim.md a fost elaborată în cadrul Proiectului „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova”, implementat de Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” și susținut financiar de Fondul Naţiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF).
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *