Medici din patru raioane au fost instruiți în scop de protejare a copiilor de vârstă fragedă

În perioada 3-24 martie, în instituțiile medicale din zece regiuni ale țării, s-a desfășurat cea de-a patra instruire din seria „Conduita integrată a maladiilor la copii”. Drept urmare, instruirea s-a desfășurat săptămâna trecută și la Centrul de Sănătate din Ungheni.
Potrivit organizatorilor, scopul acestor instruiri au fost de a preveni la timp îmolnăvirile precum și de a combate cazurile bolilor la copiii cu vârstă fragedă. De subliniat că seria de instruiri este organizată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF.
Astfel, circa 30 de angajați ai sistemului medical din Ungheni, Nisporeni, Călărași și Strășeni au învățat să identifice cu exactitate bolile copiilor, să asigure un tratament combinat pentru toate maladiile majore și să contribuie la îmbunătățirea practicilor de consiliere pentru îngrijirea copiilor – toate acestea, utilizând abordarea integrată.
„Considerăm că nivelul asistenței medicale primare, anume prin medicul de familie, este prima verigă care trebuie fortificată, unde copilul, familia și comunitatea trebuie să aibă încredere că toate procedurile sunt efectuate la cel mai înalt nivel. Noi venim cu o versiune nouă a conduitei integrate a maladiilor la copii, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. În așa mod sperăm ca managementul bolilor la copiii de până la 5 ani să atingă standardele serviciilor medicale acordate copiilor din alte țări”, menționează Ninel Revenco, vicedirector Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic, Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.
În cadrul instruirii, experții naționali au abordat diverse subiecte privind sănătatea copiilor de vârstă fragedă, precum semnele generale de pericol, febra, pneumonia, statutul nutrițional, vaccinarea etc. Iar participanții au constatat că asemenea instruiri le vor schimba modalitatea de abordare în cazul asistenței medicale acordate copiilor, în ceea ce privește consilierea părinților pentru prevenirea maladiilor grave care pun în pericol viața celor mici.
„Câteodată dispunem de timp să mai răsfoim internetul sau o carte, dar câteodată nu dispunem. De aceea, aceste instruiri sunt foarte utile, pentru că ne ușurează munca noastră de zi cu zi. Mamele se informează acum tot mai mult de pe internet, fotografiază ceea ce are copilul și primesc acolo consultații. Cu toate acestea, noi încercăm să convingem pacienții să se adreseze întotdeauna la medic și să îndeplinească indicațiile specialiștilor, pentru a evita bolile grave”, susține Tatiana Cozari, medic de familie la Centrul de Sănătate Ungheni, cartierul Dănuțeni.
Seria „Conduita integrată a maladiilor la copii” s-a mai desfășurat de la începutul acestei luni la Orhei, Hâncești și Cahul, continuând la Soroca, Edineț, Căușeni, Comrat, Bălți și Chișinău.
Potrivit standardelor Oragnizației Mondiale a Sănătății la Ungheni, conduita integrată a maladiilor la copii este o abordare integrată a sănătății copilului, care se concentrează pe bunăstarea generală a micilor pacienți, își propune să reducă mortalitatea, bolile și dizabilitățile, promovând o mai bună creștere și dezvoltare în rândul copiilor sub cinci ani. De asemenea CIMC include atât elemente preventive și curative care sunt puse în aplicare de familii și comunități, cât și de unitățile sanitare. Prin urmare, în unitățile sanitare, strategia conduitei integrate a maladiilor la copii promovează identificarea exactă a bolilor la copii în ambulatoriu, asigură un tratament combinat corespunzător pentru toate bolile majore, consolidează consilierea îngrijitorilor și accelerează adresarea la medic cu copiii grav bolnavi.
În mediul de acasă, conduita integrată a maladiilor la copii promovează comportamente adecvate în ce privește adresarea la medic, îmbunătățirea alimentației, îngrijirea preventivă și aplicarea corectă a tratamentelor prescrise.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *