Demers. Gimnaziul din Buciumeni ar putea purta numele lui Vladimir Cimpoieș

Asociația Istoricilor ,,Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, a venit cu inițiativa către Consiliul comunal Buciumeni de a schimba denumirea instituției de învățământ din gimnaziul Buciumeni.
Astfel, reprezentanții asociației solicită ca gimnaziul să poarte numele lui  Vladimir Cimpoieș, cel care a căzut în luptele pentru independență și suveranitate din Războiul din Transnistria. ”În fiecare localitate din care a căzut un cetățean al Republicii Moldova, raionului în acest război, numele lui trebuie cinstit”, se arată în demers.
”Dorim ca prin schimbarea denumirii instituției de învățământ, să le înveșnicim memoria în numele generațiilor succesoare ale eroilor – martiri care și-au adus tributul pe altarul independenței și au căzut pentru idealurile naționale, dreptate și libertate, apărând vatra strămoșească, familia, în semn de profundă preţuire a istoriei localităţilor natale, care sunt componente ale istoriei naţionale. Noi suntem obligați să educăm generațiile următoare în spiritul patriotismului, dragostei de neam și țară”, se mai arată în acel demers, al cărei președinte este istoricul Corneliu Prepeliță.
Potrivit lui, Vladimir Cimpoieș era considerat un spartan adevărat, bun luptător, fenomen, fiind apreciat pentru demnitatea sa. Era stimat de toți cei din jur, de la simpli polițiști până la ofițerii din comanda batalionului deoarece după o primă rană suferită în timpul operațiunilor de război, fiind tratat la Chișinău, el s-a reîntors pe câmpul de luptă. De subliniat că Vladimir Cimpoieș a decedat la vârsta de 22 ani. Iar pe 15 martie, acesta ar fi împlinit 50 de ani.
”Este o idée bună și eu cred că numele acestei persoane ar trebui valorificate. Dar, până la urmă, vedem care va fi decizia consilierilor, pentru că ar trebui să urmăm toți pașii necesari”, ne-a spus primarul de Biciumeni, Filip Petriciuc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *