Circa 500 de tineri din regiune vor fi ajutați să se angajeze în câmpul muncii sau să-și lanseze o afacere proprie

Aproape 500 de tineri din Ungheni, Călărași și Nisporeni vor fi ajutați să se angajeze sau să-și deschidă afacere. În acest context, la 11 martie, la Ungheni a fost lansate două servicii menite să atingă aceste scopuri.

În cadrul Serviciului de orientare vocațională, proiect realizat de Asociația Obștească „Făclia”, tinerii din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni, care nu sunt angajați în câmpul muncii și nu studiază, vor fi susținuți în integrarea în câmpul muncii. Serviciul de orientare vocațională va oferi tinerilor neocupați servicii complexe de consiliere, formare și integrare profesională. Acesta  este dezvoltat în cadrul proiectului „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros – Moldova. Valoarea proiectului este de 41 mii 845 euro.
Astfel, Asociația „Făclia” a prezentat soluţii multiplele pentru implicarea redusă a tinerilor în antreprenoriat, competitivitatea redusă a întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, discriminarea tinerilor pe bază de vîrstă, lipsa motivaţiei de a se implica în viaţa comunităţii. „Suntem conștienți că pentru a reuși atingerea obiectivelor propuse în cadrul acestui program este nevoie de conjugarea eforturilor tuturor actorilor cu putere de decizie, autorități, societate civilă, actori socio-economici și tineri”, a menționat Angela Ciocîrlan, directoarea Programului „Muncă decentă pentru Tineri”.
La eveniment, au participat tineri antreprenori, tineri neangajați, reprezentanți ai autorităților publice locale și actorilor socio-economici din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni, reprezentanți ai organizațiilor partenere.
Iar prin Serviciul de accelerare, transformare și creștere pentru tinerii antreprenori, tinerii din aceste trei raioane vor avea posibilitatea să beneficieze de oportunități de dezvoltare a potențialului lor creativ și antreprenorial, precum și să obțină abilități pentru o participare eficientă. Serviciile cheie sunt: informare, instruire, consultanță și finanțare pentru afaceri, mentorat și coaching, dezvoltate grație proiectului „Centrul de Suport în Afaceri-Ungheni-Hub”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”. Astfel, 240 de tineri vor acumula cunoștințe și competențe sporite privind oportunitățile de inițiere și dezvoltare a afecerilor. Iar 100 Întreprinderi Mici și Mijlocii vor acces la servicii de dezvolatre a afacerilor, tehnologii moderne și inovații, vor avea capacitatea de a stabili relații de export și să crească numărul de activități economice competitive. Iar valoarea respectivului proiect constituie 60 mii euro.
”Consider că proiectele care se lansează astăzi sunt proiecte extraordinare pentru că crează acea platformă sau permit învățarea, schimbului de idei. Am văzut câțiva antreprenori care muncesc acasă, oferă locuri de muncă, permit oamenilor să se realizeze la locul de trai. Ar fi bine ca ei să fie invitați mai des în întâlniri poate cât mai informale cu tinerii, ca respectiv tinerii să vadă prin ce greutăți au trecut acești antreprenori. Mă bucur cînd văd astfel de proiecte lansate, pentru că ei sunt puse în mișcare atât de femei, cât și de bărbați, care nu au renunțat încă”, a subliniat și Petru Culeac, reprezentant Fundația Soros-Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *