VIDEO / ”Vrem asfalt!” O porțiune de drum neasfaltată, dă mari bătăi de cap locuitorilor din patru sate

Cetățenii satelor Pîrjolteni, Buda, Ursari și Căbăiești sunt supărați pe autorități că nu au întreprins pași concreți pentru a asfalta o porțiune de drum ce leagă aceste localități.
În acest sens, ei au depus și un demers la toate cele trei primării. ”Noi, locuitorii acestor sate, venim cu solicitarea către autorităţile publice locale de a asfalta porţiunea de drum dintre Pîrjolteni şi Căbăieşti. Venim cu precizarea că, în campania electorală, toate partidele politice au făcut aceleaşi promisiuni. Un factor foarte important în dezvoltarea unei localităţi îl are infrastructura drumului şi solicităm asfaltarea drumului ca să nu duceţi spre pieire aceste localităţi”, ase arată în demers.
În același demers se mai arată că, dacă nu se vor întreprinde măsuri, cetățenii se vor adresa mai sus, către autoriățile centrale vor organiza și un marş cu solicitarea “Vrem asfalt!”.
Potrivit liderului grupului de inițiativă, Vitalie Sorici, problema dată persistă încă din perioada sovietică. ”Drumul este într-o stare deplorabilă, este practic imposibil să mai mergi pe acolo. Cred că nu mai există în întreg raionul o asemenea zonă delăsată”, a subliniat dânsul, după care a mai adăugat: ”Noi, șoferii, suntem foarte indignați că ne distrugem mașinile, iar taxiștii chiar refuză să meargă în direcția respectivă. Vara trebuie să păstrezi cel puțin 150 m între mașini, deoarece nu vezi nimic din cauza prafului. Mai grav e pentru oamenii care-și au casele în imediata apropiere a traseului. Aceștia nu-și pot usca rufele afară din cauza prafului, stau cu ușile și ferestrele permanent închise. Toate guvernările care s-au schimbat au promis să ne rezolve problema cu drumurile, dar pănă astăzi nu s-a turnat niciun centimetru de asfalt. Sper că se vor mișca lucrurile din loc, mai ales că avem un președinte de țară și un prim-ministru originari chiar de la noi din Călărași”, a mai adăugat căbăieșteanul, Vitalie Sorici.
Contactat de ”Expresul”, Vasile Stăvilă, primarul de Pârjolteni, a declarat că problema drumului neasfaltat este una veche și că situația este chiar foarte gravă, mai ales că toți copiii de la Buda, Căbăiești și Ursari parcurg zilnic acest drum pentru a ajunge la școală. ”Încă din 2016 am încercat să rezolvăm problema cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Centru. Am trecut de două etape, dar, din păcate la cea de-a treia etapă nu am fost incluși. Totuși am reușit să elaborăm proiectul, avem toată documentația tehnică și acum încercăm să facem tot ce ne stă în puteri. Toți banii pe care i-am primit prin Programul Drumuri bune -1, i-am alocat anume pe acest segment de drum. Dar pe așa o distanță de 12 km, pe un drum cu lățimea de 6 m, sumele necesare sunt enorme, e nevoie de aproximativ 64 milioane de lei. Am apelat până acum în toate instanțele, avem o listă cu peste 700 de semnături adunate de la oamenii din sat, am avut și discuții verbale cu actualii conducători și avem speranța că vom fi auziți, pentru că lucrurile nu pot rămâne așa nicidecum”, a opinat Vasile Stăvilă.
La rândul său, Vasile Crudu, primarul de Căbăiești, susține că se lucrează în privința drumului și că știe sută la sută că în acest an construcția drumului va fi demarată. ”În lunile mai-iunie lucrările vor fi începute, dar rămâne de văzut cât vor dura și dacă vom reuși să le finalizăm în acest an”, s-a arătat optimist primarul. ”Am bătut în uși și în anul precedent, dar din păcate nu am fost auziți. Anul acesta ni s-a promis că problema va fi soluționată. De ani buni ne zbatem pentru porțiunea asta și cred că o să o rezolvăm mai ales că se discută și despre perspectiva ieșirii, prin intermediul drumului, la raioanele Strășeni și Nisporeni. Avem toate documentele pregătite, toate condițiile care ni s-au impus de ADR Centru au fost îndeplinite, iar acum așteptăm. Poate cineva crede că nu se lucrează, dar lucrurile stau exact invers. Toată problema stă în finanțe”, a conchis Vasile Crudu.
Deși Vitalie Sorici susține că a fost la Primăria Buda, a depus demersul și a discutat chiar cu primarul despre rezolvarea problemei abordate, primarul Tatiana Timofte ne-a declarat că la ea nu a ajuns niciun demers. Motivând că este în teren la Ursari, aceasta a refuzat să ne dea prea multe detalii. ”Drumul într-adevăr nu este asfaltat și lumea se răscoală. Vom merge cu un demers la președintele raionului, Ștefan Bolea, unde o să discutăm anume porțiunea asta de drum”, a dat asigurări primarul comunei Buda.
https://www.facebook.com/adrian.sorici/videos/2117185011693460/


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *