VIDEO / În perioada de vară, toate cele șase grădinițe din municipiul Ungheni vor fi închise pentru 30 de zile. Vedeți ce soluții au găsit autoritățile locale pentru copiii care frecventează grădinița și mamele acestora

Imagine simbol: mamaplus.md

Imagine simbol: clicksatumare.ro

Ieri, 20 februarie, la ședința consiliului orășenesc a fost aprobat Regulamentul de înscriere a copiilor în instituțiile preșcolare din municipiul Ungheni.
Conform regulamentului, instituţiile preșcolare funcţionează continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță de 30 zile pentru realizarea lucrărilor de igienizare, dezinsecție, reparațiilor curente și/sau capitale, acordare concediilor personalului instituției conform Codului Muncii.
Iar perioada de vacanţă se stabilește de către autoritatea publică locală, cu consultarea prealabilă a administrației instituției și se aduce la cunoștința tuturor părinților cu afișarea la loc vizibil cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acesteia.
În perioada vacanței, autoritatea publică locală și conducerea instituției, la necesitate, va întreprinde acțiuni de instituționalizare a copiilor prin îndreptarea copiilor la alte instituții similare, din raza unității administrativ-teritoriale, care funcționează în perioada respectivă. Iar conducătorii instituțiilor anunță părinții din timp (cu cel puțin 2 luni înainte) despre sistarea activității grădiniței pe o anumită perioadă de vară.

”Grădinițele, pe  timp de vară sunt frecventate de 50-60% dintre copii. Ideea este ca să se lucreze pe rând, spre exemplu, trei din cele șase grădinițe să fie închise pe perioada unei luni pentru a se aduce la condițiile necesare de lucru, iar celalalte trei să activeze. Și părinții care nu au posbilitatea să țină copiii acasă din diferite motive, poate să îi ducă la celelalte trei grădinițe, la alegere, doar pentru o lună. Și invers”, a subliniat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni.

De altfel, potrivit lui, educatorii, ca și profesorii au dreptul la concedii. ”Ei au 48 de zile concediu dar și le iau pe rând pentru că nu are cine să înlocuiască. Iar pe această perioadă când grădinița e închisă, educatorii ar putea să își ia cea mai mare parte a concediului. Și eu cred că asta e normal. Deci, cei care spun că grădinițele se închid pet imp de vară, nu sunt informați correct”, a conchis primarul.
NOTĂ: Înscrierea copiilor în grădinițe se face, de regulă, în lunile iunie-august. Iar, conforma Regulamentului, la înscrierea copiilor în instituțiile preșcolare de tip general, prioritate se acordă acelor copii, părinții cărora au loc de muncă, sunt educați de un singur părinte, copiilor mamele cărora își fac studiile, copiilor tutelari, copiilor părinții cărora sunt invalizi, copiilor ai căror părinți își fac serviciul militar, precum și celor din familii  cu mulți copii (3 și mai mulți copii de vârstă preșcolară și școlară), sau alte categorii vulnerabile.
În municipiul Ungheni activează șase grădinițe: ”Tereza Sobolevschi”, ”Andrieș”, ”Steluța”, ”Licurici”, ”Guguță” și ”Solnîșko”.
https://www.facebook.com/ungheni.md/videos/1791358284328212/


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *