Maria MOCANU: Observă-te timp de câteva clipe. Îți va face mult bine

Dintotdeauna m-a fascinat cum funcționează mintea umană, dar abia cu puțin timp în urmă am început sa zgârâi suprafața acestui vast cumul de legi și norme puțin cunoscute. După ani și ani de investigație, în sfârșit încep să înțeleg câte ceva.
Se zice că mintea e un bun servitor, dar un stăpân oribil. Ce-ar însemna asta?
Înseamnă că mintea e un maestru în a te face să crezi că ceea ce gândește ea ești de fapt tu, când adevărul e doar o parte din tine; te identifici cu mintea ta, o lași să-ți conducă viața; te stăpânește ea pe tine, nu tu pe ea.
Cum să ieși din ciclul ăsta vicios? Doar observându-te! Observă în permanență ce faci și cum te comporți în momentul când faci acel ceva. Spre exemplu, observă cum te comporți atunci când speli vesela. În acel moment doar speli vesela sau te gândești și la lista de cumpărături pe care ar trebui să o faci în momentul apropiat, sau la ce mâncarea care ar trebui să o faci pentru ce-I de-ai casei, sau la ce rochie și pantofi o să-ți pui la botezul de sâmbăta viitoare?
„Ieși” din tine pentru o clipă și observă-te! Ești în stare să o faci?
Dacă ești în stare, cine e cel care te observă? Dacă tu speli vesela, atunci cine e cel care te observă spălând vesela? Adevărat, acela ești tu – observatorul! Iar cel care se gândește la o sută de lucruri în timp ce spală vesela e doar mintea ta. Adică e doar o parte din tine, dar nu e „întregul” tu.
Tu ești toate aceste lucruri împreună, nu te confunda cu doar o parte din tine. Aceasta este o capcană a minții.
Atunci când petreci destul timp observându-te, îți dai seama că funcționezi ca o mașină. O mașină biologică complicată puse în mod: „pilot automat”. Nu mai ești conștient de multe dintre lucrurile pe care le faci. Creierul și mintea ta au format niște patroane de conductă care se repetă de fiecare dată, sunt aceleași în situații similare: răspunzi cu aceleași cuvinte la o întrebare, urmezi aceiași pași când faci ordine prin casă, reacționezi în același mod când cineva sau ceva te supără.
”Fă acest mic exercițiu zilnic. Observă-te timp de câteva clipe. Observă-te ce faci și cum te comporți în momentul când faci acel ceva. Sunt sigură, îți va face mult bine”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *