Câteva instituții de învățământ din Călărași și două din Ungheni vor fi dotate cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie

Imagine simbol

Imagine simbol

160 de instituții de învățământ din Republica Moldova  vor fi dotate cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie. Acțiunea are loc în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), sprijinit financiar de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC).
„Cele 160 de școli au fost selectate în baza criteriilor de acces  și calitate a educației, agreate de Banca Mondială. Prioritate au avut instituțiile de învățământ care se află în localitățile cu perspectivă demografică și oferă un mediu prietenos copiilor. Școlile trebuie să aibă un număr nu mai mic de 400 de elevi și cabinete specializate pentru fizică, chimie și biologie”, a afirmat secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu.
Modernizarea laboratoarelor școlare este una din acțiunile menite să îmbunătățească condițiile de învățare în școlile din țară și să contribuie la promovarea reformelor eficiente în sectorul educației.
De la Călărași, va beneficia de echipament doar Liceul ”Mihai Eminescu” din Sipoteni. De altfel, ele este și unicul care a depus dosarul de participare la concurs. ”Este foarte important cu o instituție de învățământ să beneficieze de echipamente performante în cadrul laboratoarelor, pentru că astfel, pe lângă teorie, este necesară și partea prcatică, care rezolvă anumite probleme”, a declarat pentru ”Expresul”, Elena Gonța, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport din Călărași.
La Ungheni, deocamdată, nu se cunoaște care instituții vor beneficia de echipament. ”Noi am înaintat dosare pentru mai multe instituții de învățământ din raion, dar, deocamdată nu am primit nici un răspuns oficial. Mai așteptăm”, a declarat Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni.
Potrivit inițiativei Ministerului Educației, Culturii și Cercetării implementate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, cele 160 de școli selectate vor primi echipament TIC și echipament specific disciplinelor: fizica, chimia, bilogia.
„În cadrul PRIM au fost elaborate specificațiile tehnice și este pregătită documentația de licitație pentru lansarea procesului de procurare a echipamentului pentru laboratoare. Intenționăm să asigurăm toate cele 160 de școli selectate cu echipament pentru laboratoare până la începerea noului an de studii”, a afirmat Sergiu Harea, coordonator în cadrul PRIM, după care a mai adăugat: ”O altă componentă, ce ține de implementarea acestei acțiuni este formarea cadrelor didactice care vor folosi ulterior acest echipament în activităţile de instruire. Vor fi pregătiți formatori naționali, care vor primi echipamentul. Aceștia, la rândul lor, vor instrui cadrele didactice privind folosirea echipamentului”.
Astfel, în total, se preconizează a fi instruiți aproximativ 500 de profesori de fizică, chimie și biologie de la cele 160 de școli.
De subliniat că instituțiile de învățământ care vor beneficia de echipament pentru laboratoare au fost selectate în urma unui concurs la care au participat 270 de școli din toate raioanele țării.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *