VIDEO / Crucile clopotniței bisericii din Romanovca au fost sfințite de un sobor de preoți de pe amble maluri ale Prutului

created by dji camera

 

Sfintele cruci ale clopotniţei din Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”  din Romanovca, Protopopiatul Ungheni, Arhiepiscopia Chişinăului (Basarabia), au fost sfinţite marţi, 28 ianuarie 2020, de către un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului, scrie www.manastirea-hadambu.ro.

La acest moment de sărbătoare au participat, alături de enoriaşii parohiei, primarul comunei Ipatele, judeţul Iaşi, Constantin Postârnac, primăriţa comunei Mironeasa, judeţul Iaşi, Elena Curcudel, viceprimarul comunei Mironeasa, Dumitru Curcudel, dar şi numeroşi prieteni care au răspuns cu dragoste invitaţiei preotului paroh Nicolae Tverdostup. În faţa clopotniţei s-a oficiat slujba Aghesmei mici de către un sobor de preoţi de la Mănăstirea Hadâmbu, din Arhiepiscopia Iaşilor şi din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Slujitorii Sfântului Altar au dorit ca prin intermediul acesui popas duhovnicesc să-L slăvească pe Dumnezeu şi să-I mulţumească pentru toate darurile revărsate asupra Parohiei Romanovca, dar mai ales pentru că s-a reuşit ridicarea clopotniţei ce a fost împodobită cu acest prilej cu trei sfinte cruci. În cadrul slujbei s-au pomenit toţi ctitorii, donatorii şi binefăcătorii acestui edificiu, iar la final crucea de pe turla principală a fost montată cu ajutorul unei macarale.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, preotul Emanuel Apetrei de la Parohia Urşiţa-Mironeasa, Protopopiatul 3 Iaşi, judeţul Iaşi, a făcut referire la importanţa acestui moment dar şi la oamenii prin intermediul cărora Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a lucrat pentru construirea ansamblului parohial din Romanovca. Cu emoţie şi bucurie, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, şi-a exprimat bucuria pentru că a revenit din nou în Parohia Romanovca, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Părintele stareţ a apreciat jertfa pe care preotul Nicolae Tverdostup a depus-o la ridicarea bisericii, aşezământului social şi clopotniţei, îndemnând credincioşii să aibă evlavie pentru Biserica lui Hristos, unde se săvârşeşsc Sfintele Taine şi unde ne pregătim pentru viaţa de veci. Preotul paroh Nicolae Tverdostup a mulţumit arhimandritului Nicodim Gheorghiţă pentru sprijinul pe care l-a oferit la ridicarea clopotniţei, dar mai ales pentru dragostea pe care o arată faţă de Parohia Romanovca prin prezenţa şi rugăciunile pe care le-a înălţat.

Amintim că sfinţirea locului pe care este amplasată clopotniţa din Romanovca a avut loc pe 7 aprilie 2011, şi a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Romanovca a fost înfiinţată în anul 2004, iar în anul 2006 a fost turnată temelia sfântului locaş. Clădirea locaşului cuprinde demisolul şi biserica propriu-zisă. Din puţinul enoriaşilor, prin efortul preotului paroh Nicolae, care a lucrat în domeniul construcţiilor şi nu numai pentru a obţine fondurile necesare, s-au realizat lucrări importante.

Credinciioşii ortodocşi români de pretutindeni au şansa şi de acum înainte să-şi înveşnicească numele în Cartea Vieţii dacă doresc să devină ctitori la complexul parohial din Romanovca, unde mai sunt încă multe lucrări de întreprins.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *