Medicina și sportul sunt îmbinate perfect de către costuleneanul Andrei Rudico. Vedeți mai jos cum


După 40 ani, viața abia începe. Este și cazul lui Andrei Rudico, un bărbat de 44 care îmbină două profesii, cea de medic și antrenor. Originar din satul Costuleni, Andrei Rudico este medic endoscopist deja de 12 ani la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, iar de ceva timp a devenit și antrenor de fitness.
Din Ungheni a plecat la vârsta de 14 ani. După ce a absolvit școala din sat, a urmat trei ani de studii la Colegiul de Medicină din Chișinău, după care la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău.
„În copilărie eram foarte creativ și poznaș, permanent cu invenții care se soldau cu mici incendii, sărirea de pe acoperișul casei, confecționarea aeroplanelor. Dacă îmi trecea prin minte să fac un scafandru, tăiam tubul de la aspirator”, povestește Andrei Rudico, după care mai adaugă: ”Dar dacă e să vorbim de doctorie, de la vârsta de șase ani am observat primele înclinații în domeniul medicinei”. Din start avea dorința să devină medic militar.
La început, fiind copil mai dolofan, era departe de tot ce înseamnă sport. Dar în timp, a ajuns să facă sport de performanță și, anume, lupte marțiale (karate). Progresând, în 2001 a ajuns și la competiții mondiale în Danemarca.
Are centură neagră la karate și kickboxing și a crescut zeci de generații de sportivi. „Așa am ajuns să-mi întăresc spiritul, să am un alt stil de viață. În lupte, fiecare om culege ce îți doreste, cineva se învață a da din mâini și picioare, iar alții aleg să-și imunizeze spiritul. Viața este o luptă, este nevoie și de gândire, precum și de strategii pozitive”, mai povestește Andrei Rudico.
Paralel, studiind la medicină, a antrenat la complexul de medicină copiii profesorilor, a organizat diferite competiții. Are discipoli care sunt acum exemple și pentru alții.
A făcut și box, lupte variate, ca într-un final să ajungă la alergat și sala de forțe. Acum, medicul Andrei Rudico îi ajută și pe alții să slăbească cu ajutorul sportului. Mai mult decât atât, a învățat sa îmbine cu succes ambele profesii.
Mai nou, Andrei Rudico este și maratonist. În septembrie 2018 a participat la primul său maraton care s-a organizat la Chișinău, iar ultimul a fost cel de la Cluj, organizat în decembrie 2019. Participarea la astfel de Maratoane îl motivează în primul rând pentru că multe dintre ele se organizează cu un scop nobil, de a ajuta pe cineva, de a promova sănătatea, pentru un mod sănătos de viață.
Zilnic are un program activ, o oră aleargă, o oră și jumătate la sală.
Pe plan profesional are aspirații continue, tinde să ajungă la o altă etapă de dezvoltare în medicină, în scop de a schimba ceva în sistemul medical de administrație. „În primul rând noi, ca medici, trebuie să fim un exemplu pentru societate, chiar și pentru aceiași pacienți. Cînd intră pacientul și vede un medic sănătos îi insuflă încredere. Prin asta îi motivez și pe alții să se alăture sportului” a făcut o remarcă Andrei Rudico.
Andrei Rudico are și o deviză după care se conduce: „Fiecare om trebuie să fie unic în felul lui, nu trebuie de copiat pe cineva ca să devii cineva”.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *