La Ungheni, în fiecare an, câte 10 – 15 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin

Săptămâna trecută, la Ungheni, dar și în întreaga țară s-a marcat Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Cu această ocazie s-au organizat diferite activități menite să aducă la cunoștința femeilor despre această patologie atât de des întâlnită.

Sursa: incomemagazine.ro

De altfel, potrivit specialiștilor, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor care trăiesc în regiuni mai puțin dezvoltate.
”În Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin; la fiecare trei zile o femeie moare din cauza acestei maladii. Iar aproximativ 4000 de femei trăiesc acum cu acest diagnostic”, se arată într-un comunicat al Direcției Centrului Sănătate Publică Ungheni.
Potrivit medicului oncolog Viorel Faigher, de la Sptalul raional Ungheni, cancerul de col uterin se dezvoltă progresiv, adică pe trepte. Nu există simptome care să anunțe cancerul în faza incipient, dar acesta poate fi diagnosticat prin testul Papanicolau. Simptomele cancerului de col uterin tind să apară numai după ce cancerul a atins un stadiu avansat și pot include: sângerări vaginale intermenstruale, anormale, neregulate, după actul sexual; dureri de spate, picior sau dureri pelviene; oboseală; scădere în greutate; pierderea poftei de mâncare; vomă; edemarea unui singur membru inferior sau al ambelor membre. ”La stadii avansate pot apărea simptome mai severe”, a subliniat medicul oncolog.
Potrivit lui, factorii de risc care ar provoca apariția acestei patologii ar fi: numărul mare de sarcini la termen, multipli parteneri sexuali, primul contact sexual la o vârstă fragedă, fumatul, contraceptivele orale, sistemul imunitar slăbit, avorturile numeroase, nerespectarea igienei organelor genitale.
”Anual, noi diagnosticăm câte 10 – 15 femei cu cancer de col uterin. Vârsta medie a acestora este de 50 de ani”, a subliniat medicul oncolog.
În Republica Moldova vaccinarea HPV (Humar papiloma Virus) este recomandată pentru fetele de 11 – 12 ani, înainte de începerea vieții sexuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *