La Călărași se caută asistenți parentali profesioniști

La moment, în raionul Călărași, 24 de persoane sunt angajate ca și… părinți. Aceștia primesc lunar un salariu, oferind în schimb un mediu familial cald și prietenos pentru 54 de copii ajunși în situații dificile.
De fapt, este vorba de asistentul parental profesionist care asigură la domiciliul său îngrijirea, creşterea şi educarea temporară a copilului. Pentru mulţi copii din raion, aceasta înseamnă un cămin, iar asistenţii parentali devin pentru ei părinţi adevăraţi. Serviciul respectiv este considerat ca fiind una dintre cele mai bune soluţii pentru copiii separaţi de familia lor naturală, iar în ultima vreme numărul acestor familii primitoare este în creștere la Călărași.
Potrivit Ecaterinei Nacu, manager Serviciu Asistență Parentală Profesionistă la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei, dosarele potențialilor asistenți parentali profesioniști sunt analizate cu multă minuțiozitate, iar integrarea copiilor în familiile respective este atent monitorizată. Aceștia sunt mai întâi istruiți, se face o potrivire între copii și potențialii părinți, iar abia după se face integrarea propriu-zisă.
În anul 2019, printre copiii plasați în familii s-au inclus și 6 copii cu dizabilități, dintre care 5 cu dizabilități severe. ”Acest fapt vorbește despre mărinimia asistenților parentali profesioniști, care-și asumă o asemenea sarcină, deloc ușoară, de a îngriji copii cu probleme de sănătate. În același timp, avem în ultima perioadă tot mai multe cazuri când vorbim despre copii foarte mici, cu vârsta de la 1 la 3 ani. Și aici ne bucurăm de persoane curajoase, care se dedică pentru creșterea și educarea lor”, a spus Ecaterina Nacu.
Potrivit ei, fiecare caz este unul individual, și dacă unii copii pot fi plasați pe o perioadă scurtă, de câteva zile, atunci alții rămân în familii până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pot fi luaţi în plasament un copil, doi sau maximum trei copii dacă sunt fraţi.
Se mai întâmplă, deși foarte rar, ca părinții biologici să-și recapete copiii în condițiile în care își revizuiesc comportamentul, stilul de viață etc. Pe parcursul anului 2019, la Călărași, două mame și-au primit înapoi copiii biologici.
Din întreg raionul, la Bravicea și la Hirova sunt concentrate cele mai multe familii unde copiii sunt asistați de ”părinți profesioniști”. Dacă la Hirova 14 copii cresc în șase familii, atunci la Bravicea sunt tocmai 15 copii găzduiți de șapte familii. ”Cel mai mult funcționează exemplul propriu, majoritatea dintre asistenții parentali sunt cumetri între ei, rude, prieteni. S-au ”molipsit” unii de a alții de calități frumoase și au decis să ia copii în plasament”, ne-a explicat Ecaterina Nacu. ”Ne bucurăm că unii copii înregistrează succese remarcabile la școală, își dezvoltă talentele în pictură, muzică, participă la olimpiadele școlare, la diverse concursuri. Unii își continuă studiile la colegii, centre de excelență – fapt ce vorbește despre o bună educație și un mediu familial sănătos”, a mai adăugat specialistul.
Aliona Postolache a fost cea care și-a asumat prima rolul de asistent parental la Bravicea. Își amintește, cu lacrimi în ochi, cum în urmă cu vreo nouă ani a auzit la primăria din localitate despre această oportunitate și nu a ezitat nicio clipă să se implice.
”De când mă țin minte am crescut copii. I-am crescut mai întâi pe cei doi băieți ai mei, apoi am luat-o pe fata surorii mele și am educat-o timp de 8 ani, apoi am ținut trei luni un băiețel în plasament, apoi au urmat doi copii pe care i-am ținut trei ani, am mai avut câțiva pe perioade scurte de câteva zile, săptămâni, iar acum am în îngrijire trei copii, dintre care doi sunt frați biologici”, povestește Aliona Postolache. Pe cea mică a adus-o acasă acum doi ani, când avea doar un an și nouă luni. Zice că la început i-a fost chiar greu, dar acum lucrurile au intrat în albia lor normală. O perioadă dificilă s-a dovedit a fi aceea în care unul dintre copii a avut probleme grave de sănătate, a avut nevoie de o operație și de luni întregi de recuperare. Iar dânsa a fost cea care l-a vegheat și l-a pus picioare, povestind cum l-a hrănit cu lapte de capră doar ca să-l salveze. ”Mulți dintre cunoscuți mă întreabă cum pot să lucrez așa. Răspunsul e simplu: e nevoie de multă răbdare, de dragoste și le reușești pe toate. M-am obișnuit să fac cuiva bine și nu pot sta deoparte. Mă bucur că mi-au urmat exemplul și alte persoane din sat. Îi încurajez pe toți să încerce, pentru că te simți împlinit ca om dacă faci ceva bun în viața asta”, a încheiat Aliona Postolache.
Stela Gîrbu de la Hirova deja de opt ani activează ca asistent parental profesionist, timp în care prin familia sa au trecut șase copii. În urmă cu șase ani i-a uimit pe toți acceptând să ia în plasament un copil cu gradul I de dizabilitate, iar acum un an și jumătate a mai luat doi frați, dintre care unul la fel este cu dizabilități. La moment se descurcă bine cu cei trei copii, zice că este bucuroasă și mândră de rezultatele lor. ”Și copiii cu dizabilități sunt și ei copii ca ceilalți. Nu este simplu, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al familiei, ne descurcăm. I-aș îndemna pe toți să nu se sperie de așa responsabilități. Este un serviciu familial și nu este ceva imposibil. Banii pe care-i primim nu acoperă toate cheltuielile pe care le avem, dar fericirea de a face un bine le compensează pe toate. Copiii mei biologici sunt mari, sunt departe, dar cu aștia mici mă mângâi, le ofer toată afecțiunea. S-au schimbat mult și nu pot decât să mă bucur”, ne-a povestit Stela Gîrbu. Pentru ea a devenit o obișnuință să aibă grijă să le administreze medicamente, să meargă să facă tratamente de cel puțin două ori pe an prin spitale, dar faptul că-i vede recunoscători, o motivează să meargă mai deprte. ”Nu îmi închipui cum aș putea să mă mai despart de ei vreodată”, a încheiat Stela Gîrbu.
În raionul Călărași există și alți copii care ar avea nevoie de un cămin familial prietenos, fiind la moment instituționalizați temporar în anumite centre. ”Dacă credeţi că puteţi schimba în bine viaţa acestor copii şi le puteţi dărui căldura părintească de care au atât de mult nevoie, în familia dumneavoastră, deveniţi asistent parental profesionist! Asistentul parental profesionist este angajat în câmpul muncii, primeşte un salariu, beneficiază de poliţă de asigurare medicală, iar copiii plasați beneficiază de alocații anuale şi lunare”, a venit cu un apel Ecaterina Nacu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *