IPN: Alarmant, populația Moldovei este într-o continuă descreștere

Imagine simbol: ombudsman.md

Imagine simbol: ombudsman.md

Republica Moldova se confruntă cu un proces de depopulare fără semne vizibile de redresare.
Este rezultatul cumulat al evoluţiei fertilităţii, mortalităţii şi migraţiei externe din ultimele două decenii. Sunt constatări prezentate în ședința  cabinetului de miniștri în contextul instituirii Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare.
Președinte al comisiei a fost desemnat prim-ministrul țării, iar vicepreședinte – ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, transmite IPN.
„Criza socio-economică care a provocat exodul masiv al populaţiei în căutarea unui loc de muncă peste hotare şi transformarea ulterioară a migraţiei temporare în migraţia definitivă a adus prejudicii enorme potenţialului demografic al Republicii Moldova. Astfel, în perioada anilor 2004-2014, populaţia s-a redus cu 393 de mii (circa 12%), de la 3,262 milioane de persoane până la 2,869 de milioane. Numărul populației estimat la începutul anului 2019 a constituit 2,681 milioane de persoane”, a relatat ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, precizând că rata de descreștere anuală constituie 1,8%.
Comisia instituită va monitoriza prioritățile și riscurile demografice pentru Republica Moldova, va elabora și promova politicile de stat în domeniul dezvoltării populației.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *