O lecție publică despre fenomenul violenței sexuale, stereotipuri și combaterea lor, la Ungheni

Pe 6 decembrie, la Ungheni s-a desfășurat o discuție publică cu genericul „Nu dați vina pe haine! Mituri și realități despre violența sexual.
Acest eveniment a avut loc în contextul campaniei internaționale „16 Zile de Activism împotriva Violenței în bază de gen”, organizată în premieră în țara noastră de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și platforma media – Suntparinte.md.
Potrivit organizatorilior, scopul acestui eveniment a fost de a informa adolescenții, părinții, cadrele didactice, precum și autoritățile publice locale despre specificul violenței sexuale, cum poate fi prevenită și cum trebuie să acționezi când ești victimă sau martoră a unui abuz, precum și de a combate mituri, precum că „haina victimei este de vină” sau că „e partenerul meu, trebuie să întrețin relații sexuale, chiar și fără voia mea”.
„Avem peste 11 mii de tineri în raion care au nevoie de informații adecvate, au nevoie de sfatul și altor organizații competente  întru remedierea cazurilor violenței sexual”, a menționat Iulia Pancu, șefa Direcție Educație din Ungheni, îndemnând totodată tinerii prezenți la eveniment să fie mesagerii schimbării.
La rândul lor, tinerii au avut posibilitatea să adreseze întrebări specialiștilor despre problemele care-i preocupă.
Deasemenea, cei prezenți au putut să vadă și o expoziție de haine, care s-au presupus a fi un motiv de abuz sexual cu fiecare istorie în parte.
Discuțiile concepute în jurul mesajului „Nu dați vina pe haine” au avut intenția astfel să combată stereotipurile ce blamează victima abuzului sexual și să risipească mitul că agresiunea sexuală este provocată de victimă. „Până la urmă, nu este vina doar numai în haine, dar în caracterul și mentalitatea celui care produce aceste fapte ilicite şi atentează asupra libertăţii, inviabilităţii persoanei. Hainele, în acest context, sunt oglinda unei realități deranjante și transmite mesajul că oricine poate deveni victimă”, a subliniat Olga Ojog, avocată specializată în cazuri de violență domestică.
În cadrul discuției, participanții au fost familiarizați cu factorii și motivele, formele violenței sexuale față de ambele sexe, atât între partenerii membrilor de familie, cât și între partenerii unei începătoare relații, sau între persoane absolut necunoscute, despre actele de incest, hărțuire sexuală, respectiv alte acțiuni de violență sexuală, considerate infracțiuni și care se pedepsesc conform legii penale.
Reprezentanții Centrului de Drept al Femeilor cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație, au menționat că violența în bază de gen este pe larg răspândită în Republica Moldova. Șase din 10 femei s-au confruntat pe parcursul vieţii, de la vârsta de 15 ani, cel puţin cu o formă de violenţă, psihologică, fizică sau sexuală, din partea partenerului. Violența sexuală este a treia cea mai răspândită formă de violență în rândul fetelor tinere.
Evenimentul a fost organizat în cadrul campaniei de informare și combatere a stereotipurilor despre violența în baza de gen “Let’s Talk”! (Hai să vorbim!). Astfel de întâlniri au fost organizate în Chișinău, Orhei, Cahul, Fălești și Rezina.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *