INTERVIU. Ruslan Grecu: ”În primul rând, poliția este axată pe prevenire”

Ei sunt cei care pun legea în capul mesei, dau dovadă de curaj şi au grijă ca să fim în siguranţă. Vorbim despre poliţiştii moldoveni, care pe 18 decembrie vor sărbători 29 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Naţionale.
Cu această ocazie, de ziua lor, am realizat un interviu cu Ruslan Grecu, șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Ungheni, care ne-a vorbit despre realizările și proiectele în curs.
Din câte se știe poliția este axată pe prevenire. Ce se face pentru a fi diminuate cazurile, fie de violență, accidente rutiere, sau cazurile de diferite infracțiuni?
Da, în primul rând, poliția este axată pe prevenire. Noi avem drept scop de a informa populația, apoi de a minimaliza toate aceste cazuri enumerate mai sus.
Deși oamenii sunt informați, totuși în raionul Ungheni sunt înregistrate foarte multe accidente, fie cu implicarea pietonilor sau cu implicarea șoferilor…
Cetățenii noștri, din păcate, nu respectă regulile de circulație rutieră. De aceea noi mergem în fiecare localuitate, în fiecare instituție de învățământ și efectuăm diferite activități pentru a informa, în primul rând, copiii despre regulile circulației rutiere, cauzele accidentelor, apoi maturii. Dar necătând la toate aceste activități, totuși cetățenii nu respectă regulile de circulație: pietonii traversează strada în afara trecerilor de pietoni, ceea ce și duce la producerea accidentelor.
Totuși sunt cazuri când pietonii trec strada regulamentar, dar accidentele se produc.
Aici este vorba de disciplina șoferului. Și atunci când întocmim procesele verbale tot este o metodă de a disciplina. Dar la noi se întâmplă că șoferii fie nu au practica corespunzătoare de a conduce mijloacele de transport, fie nu sunt prudenți, fie sunt sustrași de telefon.
Chiar dacă amenzile sunt foarte mari, totuși unii continuă să se urce în stare de ebrietate la volan
În ultimii ani avem o diminuare  a cazurilor când șoferii se urcă în stare de ebrietate la volan. Anume din acest punct de vedere, șoferii încep să se disciplineze.
Ce acțiuni de disciplinare a șoferilor, dar și a pietonilor s-a întreprins în ultima perioadă?
În luna septembrie am făcut niște activități pentru a disciplina șoferii anume la trecerile de pietoni din preajma instituțiilor de învățământ.
Apoi, avem Asociația Obștească ”Bunicii grijulii”, care este cea mai bună din Republica Moldova. Avem o foarte bună conlucrare cu ei, ne întâlnim des cu ei și analizăm activitatea comună. ”Bunicii grijulii” lucrează pentru ca ai noștri copii să ajungă în siguranță la școală.
Mulți se întreabă cum sunt remunerați acești ”bunici”?
Este o activitate bazată pe voluntariat. Noi ne dorim să dezvoltăm voluntariatul în rândul celor mai în vârstă, pentru ca acestea să fie implicate în cât mai multe activități. Iar prin intermediul mass-mediei vrem să informăm societatea civilă și să-i îndemnăm să se implice în acțiunile de voluntariat.
Alte proiecte?
Proiectul ”Supraveghere de vecinătate” prevede o bună comunicare între societatea civilă și poliție care are drept scop de a preveni infracțiunile. Aici informăm populația să nu comită anumite fapte ilegale, iar dacă au fost martorii unor astfel de cazuri, să știe unde să apeleze. În parcul central din municipiul Ungheni, orașul Cornești dar și satele Petrești, Pîrlița, Măcărești și Mănoilești au fost instalate niște panouri informative în cadrul proiectului ”Aleea siguranței”. Acesta are menirea de a informa cetățenii despre activitatea poliției, regulile circulației rutiere, prevenirea diferitor infracțiuni, etc.
Toate aceste proiecte sunt binevenite, mai ales, aduc rezultate foarte bune. Și acestea vor avea continuitate. Or, scopul poliției este de a efectua activitățile mai calitativ și mai obiectiv, pentru a convinge cetățenii că suntem, într-adevăr, instituția în care pot avea încredere.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *