FOTO:// „Atenție: urgență pediatrică”. Instruiri pentru medicii pediatri din regiunea Ungheni – Călărași – Nisporeni
În perioada 21 noiembrie -13 decembrie, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății au organizat și desfășurat în instituțiile medicale din zece localități din țară o serie de instruiri practice cu genericul „Atenție: urgență pediatrică”.
Astfel, după instruirile efectuate în Bălți, Cahul, Căușeni, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, pe 11 decembrie, la Spitalului Raional Ungheni a avut loc întâlnirea cu medici de la Centrele de Sănătate din raioanele Nisporeni, Ungheni și Călărași.
Potrivit organizatorilor, evenimentul de lansare a avut drept scop dezvoltarea, promovarea și implementarea metodelor moderne de diagnostic și tratament în cazul copiilor și nou-născuților.
„Seria de instruiri „Atenție: urgențe pediatrice” se fac cu scopul de a spori cunoștințele lucrătorilor medicali în acordarea asistenței medicale unui copil aflat în situații dificile, critice. Consider că această acțiune este extrem de importantă pentru toți lucrătorii medicali care nemijlocit au contribuție în supravegherea copiilor, ce trebuie să întreprindă măsuri urgente în caz de respirație dificilă, de vomă, de convulsii” a menționat Ninel Revenco, vicedirector Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic la Institutul Mamei și a Copilului. Totodată, potrivit dânsei, aceasta va reduce considerabil numărul cazurilor de mortalitate în primul rând, va spori calitatea asistenței medicale, aliniindu-ne la toate ghidurile naționale și internaționale. ”Cunoștințele doctorilor trebuie să fie în permanență reactualizate, pentru că până la urmă medicul este un mod de viață”, a mai adăugat Ninel Revenco.
În cadrul instruirilor, cadrele medicale din respectivele localități au fost pregătiți să reacționeze mai rapid în situații de urgență, să identifice semnele prioritare de alertă în cazul infecțiilor bacteriene severe, dar și ale altor afecțiuni depistate la copii și nou-născuți.
Un subiect aparte l-a constituit și urgențele respiratorii: pneumonia, respirația dificilă și tusea cronică.
”Cursul este foarte binevenit, este unul nou, actualizat cu implementarea noilor Protocale naționale de urgențe pediatrice”, a menționat Marina Podoroghin, vicedirectoarea Spitalului raional Ungheni, după care a adăugat: „Spitalul raional Ungheni se confruntă cu absența medicilor, îndeosebi a medicilor pediatri. Nu avem linii de urgență, linii de gardă pediatrică, de aceea medicii de alte profiluri sunt obligate să cunoască și urgențe pediatrice”.
Totodată, participanții au fost informați despre standardele internaționale legate de îngrijirea, monitorizarea și consilierea copiilor. Iar la final au fost desfășurate și aplicații practice, în urma cărora medicii prezenți reușit să-și îmbunătățească cunoștințele despre urgențele pediatrice, precum și să obțină mai multă experiență în tratarea acestora.
„Este primul ciclu de seminare de acest gen, iar ideea campaniei a demarat în baza evaluărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în urma deficienților descoperite din raioane. Scopul este de a reânnoi și a actualiza cunoștințele medicilor ce ține de urgențele pediatrice, cele mai frecvente simptome și maladii întâlnite la copii”, a menționat și Adela Horodișteanu-Banuh, șef Serviciu monitorizare, evaluare și integrare a serviciilor medicale, Laboratorul Științific Pediatrie la Institutul Mamei și a Copilului.
„Orice instruire este utilă, orice medic trebuie să-și perfecționeze cunoștințele. Informația este foarte bine pregătită, într-o manieră clară de a fi asimilată și a se întipări în memorie. Iar cunoștințele acumulate stau la baza acordării asistenței de urgență a copiilor până la cinci ani și mai mari”, a specificat Elena Cuza, medic de familie la Centrul de Sănătate Călărași.
Potrivit Ninelei Revenco, menirea acestei campanii este de a veni ca suport lucrătorilor medicali, pentru a depista problemele cu care se confruntă medicii, părinții copiilor, de a cunoaște situația reală în raioane și de a veni cu soluții. În aceiași ordine de idei, dânsa a mai specificat faptul că „aceasta este prima activitate, iar ce ține de medicii de familie, în 2020, vor veni cu informații utile pe segmentul copilului nou-născut și copii până la vârsta de 18 ani. ”Sperăm că, ținând-o așa, vom avea mai mulți copii sănătoși”, a conchis Ninel Revenco.
Irina Ostaci
Lasă un răspuns