Muniții neexplodate provenite din timpul războiului au fost depistate și la Ungheni, și la Călărași

simbol

În luna octombrie, două muniții neexplodate din timpul celui de-al doilea război mondial au fost găsite la Ungheni.

simbol

Mai exact, la data de 24 octombrie, pe strada Burebista 19 din Ungheni, în timpul unor lucrări în gospodăria proprie, stăpânul a descoperit o submuniție de calibru 36 milimetri. Imediat acesta a sunat la servicul 112 și echipa de geniști a Ministerului Apărării a Republicii Moldova a dezamorsat muniția.
Pe 27 octombrie, la Romanovca a fost descoperit un proiectil de artilerie 76 milimetri de către o persoană care se afla în câmp. În aceeași zi muniția a fost ridicată și dezamorsată de către specialiștii echipei de geniști. ”În ambele cazuri nimeni nu a avut de suferit”, a declarat Petru Preepeliță, ofiţer superior al serviciului prevenţie al Direcției Situații Excepționale Ungheni, după care a mai adăugat: Însă pericolul constă în faptul că muniţiile neexplodate din timpul războaielor pot fi încă active și manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Este bine de știut că munițiile se pot incendia şi detona peste cîteva decenii”.
La Ungheni, în 2019 au fost descoperite în total 11 muniții neexplodate.
La Călărași, potrivit lui Alexandru Balan, șef Unitate Salvatori și Pompieri, până la moment au fost înregistrate șase cazuri de depistare a munițiilor neexplodate. Ultimul a fost înregistrat la 14 septembrie la Horodiște, unde s-a depistat un cartuș de 23 milimetri. La Bravicea au fost depistate 90 de cartușe de pistol și patru grenade F1. Iar la Săseni a fost depistată o bombă aruncător de 82 milimetri.
Drept urmare, angajații Direcției Situații Excepționale reamintește cetățenilor ca în caz de descoperire a unor obiecte suspecte, să anunțe serviciul de urgență „112”; să nu miște de pe loc munițiile descoperite; să nu dezmembreze sau să predea muniții neexplodate la operatori economici, care au ca obiect de activitate colectarea deșeurilor metalice; să nu lovească, să taie sau să demonteze munițiile neexplodate; să nu aprindă focul în apropierea munițiilor descoperite neexplodate; de marcat locul de amplasare ale acestora; să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive.
”Munițiile neexplodate sunt o consecință al ultimului război. Iar motivele din care acestea nu au explodat pot fi diferite: defecte tehnice și tehnologice, utilizarea necorespunzătoare, defectarea declanșatorului etc”, a conchis Petru Prepeliţă.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *