Insist – cuvântul-cheie. Constantin Codreanu solicită din nou Guvernului României extinderea gamei de servicii consulare la Ungheni

Constantin Codreanu cu Petru Lițiu la Biroul consular din Ungheni

Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită Guvernului României extinderea gamei de servicii oferite de Biroul consular de la Ungheni.
”Săptămâna viitoare, pe masa Ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, se va afla o interpelare prin care voi aduce în discuție acest subiect. Mai ales că atât premierul Ludovic Orban, cât și ministrul Aurescu și-au anunțat deja intenția de a întreprinde vizite oficiale la Chișinău în viitorul apropiat”, a anunțat dânsul pe pagina sa de facebook, după ce a efectuat o vizită la Ungheni, pe 10 noiembrie, unde a avut o întrevedere cu Petru Lițiu, ministru consilier, șeful Biroului consular Ungheni.
”Îmi doresc să soluționăm această problemă pentru a accelera procedura redobândirii cetățeniei române – cel mai sigur instrument pentru realizarea ReUnirii. În plus, e vorba și de facilitarea interacțiunii cu cei care sunt deja cetățeni români”, a explicat deputatul, precizând, totodată: ”Ambasadele și consulatele trebuie să identifice soluții pentru cetățeni, nu să îi forțeze să stea la cozi inacceptabile sau să ajungă în situația incredibilă de a se programa pentru a putea să depună dosarul de redobândire a cetățeniei române/să depună jurământul de credință față de România”.
Demersul lui Constantin Codreanu pentru extinderea gamei de servicii consulare la Ungheni a început în 2017. Dânsul a făcut și o cronologie a celor întâmplate de atunci până în prezent, după cum urmează:
1. Aprilie 2017 – Ministrul Afacerilor Externe de la București confirmă disponibilitatea statului român de a exitinde gama de servicii consulare la Ungheni.
2. Ministrul omolog de la Chișinău ignoră solicitarea mea de stabilire a unei întâlniri privind acest demers. În mod firesc, România nu poate acționa unilateral pe teritoriul altui stat într-o astfel de speță.
3. Iunie 2019, odată cu preluarea portofoliului de Externe, la Chișinău, de către un alt ministru, reiau solicitarea. Nici de aceasta dată nu există o reacție pozitivă. Oare de ce?
4. Octombrie 2019 – candidatul pentru postul de Ministru al Afacerilor Externe vorbește în timpul audierii din Parlamentul României despre exitinderea întregii rețele consulare, chiar dacă la întrebarea privind sursa fondurilor necesare în contextul impactului financiar negativ al eliminării taxelor pentru activitatea reprezentantelor diplomatice ale României nu a oferit un răspuns convingător.
5. Noiembrie 2019 – întreprind o vizită la Ungheni, unde, prim amabilitatea E.S., domnul ministru consilier, Petru Lițiu, șeful biroului consular Ungheni, îmi sunt prezentate condițiile logistice și necesitătile pe viitor pentru extinderea gamei de servicii consulare.

”Sper că începeți să vă obișnuiți cu hashtagul INSIST”, a mai scris Constantin Codreanu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *