FOTO / Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie, prezentate la Morenii Vechi
Sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătorită tradițional pe 8 noiembrie, a fost marcată în acest an de către locuitorii din Morenii Vechi într-un mod aparte. Și asta pentru că în această zi turma de oi se întoarce în sat iar fiecare gospodar din Morenii Vechi își alege oile și are grijă de ele până-n primăvară. ”Începând din această zi ciobanii nu se mai duc la deal, se termină sezonul activ și se începe sezonul pasiv”, a menționat Irina Chilinciuc, directoarea Centrului Cultural din Morenii Vechi.
Sărbătoarea a fost marcată în sat pentru prima dată și a avut și un generic: ”Sfântul Dimitrie – Toiagul păstorului”.
Cei care au venit cu inițiativa au fost Oleg Gratii, oierul care deține o stână cu sute de oi și Serghei Dereneu, cioban. ”Scopul acestei activități a fost promovarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor păstoritului”, a declarat Oleg Gratii.
Astfel, în acea zi, au fost prezentate mai multe obiceiuri strămoșești, după care toți cei prezenți au gustat din bucatele tradiționale pregătite de gospodinele satului. ”Este un obicei foarte interesant, așa și copiii au ocazia să cunoască din tradițiile strămoșilor. Personal sunt de părerea că este necesar și binevenit a promova datinile care ne rămân ca o piatră rară de la străbuni”, a menționat Elena Cebotari, o locuitoare a satului Morenii Vechi.
Iar parohul bisericii ”Sfânta Treime” din Morenii Vechi, Nicolae Mihai, le-a vorbit celor prezenți despre semnificația acestei sărbători creștinești, după care a subliniat: ”Această zi reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care conform supersițiilor pastorale reprezintă începutul iernii”.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o horă a satului.
Lasă un răspuns