Ala Mutilica: Pe cer nu există nici o diferenţă între Est şi Vest

Ion Luca Caragiale scria: ,,Cele două așa numite partide care alternează la putere, nu sunt, în realitate, decât două mari fracțiuni, având fiecare, nu partizani ci clientelă. Administrația e compusă din două mari armate. Una stă la putere și se hrănește, alta așteaptă flămîndă în opoziție. Cu așa parlamente se fac legi peste legi. Cu așa administrație se aplică.”
Multe lucruri putem învăța de la istorie. În majoritate, alegerea pe care o fac oamenii au consecințe. Și, anumite alegeri, odată făcute nu pot fi anulate. Ele exclud posibilitatea de a face alte alegeri şi astfel determină evenimente viitoare. Nu suntem făcuți să fim singuri, dar nici să fim cu oricine.
Vreau să vă povestesc o întâmplare ce a avut loc în Suedia. ,,Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat odată o grupă întreagă. Acea clasă a insistat ca socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui sa fie sărac și nimeni bogat, toată lumea EGALĂ! Profesorul le-a spus: „Ok, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât niciunul nu va pica și niciunul nu va primi nota 10.” După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți, și toți au primit un 8.
Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai puțin au fost bucuroși peste măsură. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o „pomana”, așa încât și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4. Notele nu au fost crescătoare deoarece au aparut certurile, acuzațiile, ura și nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a tuturor studenților, toți au picat. Profesorul le-a spus că socialismul va pica în final deoarece, atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acorda acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va vrea sa aibă succes. Nu putea fi o explicație mai simplă.
Iată un scurt paragraf care sintetizeaza totul: „Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul in afara libertății. Ceea ce primește o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primește pentru ceea ce a muncit.” Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai inainte de la altcineva. Când jumătate din populație vede ca poate să nu muncească, pentru ca cealaltă jumatate va avea grijă de ea și când jumatatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru ca alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfârșitul oricărei națiuni. Nu poți multiplica bogăția divizând-o.”
Iar noi ce facem? Încă mai visăm să fie calul o rublă. Așteptăm să fie construite cantine pentru săraci unde vom primi câte o farfurie de borș. Plâng câmpurile părăsite, căci în așteptarea borșului nu punem mâna pe sapă. Vorba ceea, de ce ești sărac, că sunt prost. De ce ești prost, că sunt sărac. Cu greu vom schimba ceva, vom scăpa de oamenii vechi care au tras sfori, au împins oameni să voteze într-un anume fel, și-au folosit influența pentru a inspira teamă și au strâns pe alții cu ușa prin o multitudine de metode. Ceea ce ne împiedică să luăm decizii este în primul rând frica. Frica de a greși ne blochează și rămânem uneori suspendați, nu putem s-o luăm nici la stânga, nici la dreapta. E mai ușor să mergi după sfatul cuiva și apoi să poți da vina pe acel cineva. Iar noi, să stăm ca struțul cu capul ascuns în pământ. Sau capul plecat. Să nu-l taie sabia. Învățăm greu, dar uităm totul atât de ușor.
În fine, vă doresc să dormiți liniștiți, dragi prieteni. Să visați vise frumoase, cum ați încălecat pe un cal de o rublă și mândri plecați să luați prânzul într-o cantina pentru săraci.
Morala: ,,Este greu să faci alegerea corectă, mai ales când cea greșită te face fericit. Pe cer nu există nici o diferenţă între Est şi Vest. Fiecare om îşi creează propriile diferenţe şi apoi le crede adevărate. În viață nu primești niciodată ceea ce meriți, ci ceea ce negociezi. ”
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *