Tinerii întreabă, noi le răspundem!

La 20 octombrie 2019 în Republica Moldova se vor desfășura alegerile locale generale, în toate localitățile din țară urmând să fie aleși primarii și consilierii locali. Vă prezentăm mai jos răspunsurile la câteva din întrebările despre alegeri, adresate de către tineri.

”Sunt originară din Republica Moldova, dar îmi fac studiile la Universitatea din Oradea, România.  La ce secție consulară din România pot merge pentru a vota la alegerile locale din 20 octombrie?”
Cetățenii moldoveni cu drept de vot, aflați în afara țării, nu vor putea vota la alegerile locale din 20 octombrie 2019. Se poate vota doar pe teritoriul Republicii Moldova, acolo unde cetățeanul cu drept de vot își are domiciliul sau reședința.
”Sunt dintr-o localitate din nordul țării, dar mă aflu în serviciul militar într-o unitate din Chișinău. Unde voi putea vota la alegerile locale?”
Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință în localitatea respectivă, nu pot participa la alegerile locale. De asemenea, nu participă la alegeri nici militarii care își satisfac serviciul în termen.
”Învăț la un colegiu din orașul Chișinău. Recent, mi-am pierdut câteva acte, printre care buletinul de identitate și carnetul de elev. Voi putea vota în localitatea mea de baștină, fără un act de identitate?”
Cetățenii cu drept de vot care nu dețin act de identitate sau al căror buletin de identitate nu este valabil pot vota la alegerile locale din 20 octombrie curent cu buletin de identitate provizoriu. În ziua alegerilor, buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat în mod gratuit. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Servicii Publice, în ziua alegerilor locale vor fi deschise toate subdiviziunile responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv în cadrul centrelor multifuncționale, care vor activa de la 7.00 până la 21.00. Cetățenii Republicii Moldova care au depus cererea pentru eliberarea buletinului de identitate  în perioada  20 septembrie – 17 octombrie 2019, pot ridica actul de identitate până la data de 18 octombrie 2019, inclusiv în cazul dacă termenul limită al comenzii depășește această dată, indiferent de tariful achitat.
”Am planificate proceduri medicale și în ziua alegerilor voi fi internată într-un spital din capitală. Voi putea vota dacă adresa de domiciliu este în alt oraș?”
Potrivit CEC, alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se află în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă și persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, pot vota doar dacă instituția este amplasată în raza secției de votare la care este arondat alegătorul, conform înregistrării la domiciliu sau la reședință.
”Sunt în arest la domiciliu. Cum voi putea vota în ziua alegerilor?”
Cetățenii cu drept de vot în privința cărora este aplicată măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu votează conform regulilor de votare la locul aflării, prin intermediul urnei mobile. În acest caz, persoana trebuie să informeze în prealabil biroul electoral al secției de votare din perimetrul respectiv și organele care exercită controlul respectării măsurii preventive.
Acest articol este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest material aparțin Asociației Presei Independente (API) și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *