O hartă interactivă a produselor tradiționale. Raionul Ungheni e pe locul 5
Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a lansat o hartă interactivă a produselor tradiționale din Republica Moldova.
Per total, aici se regăsesc, deocamdată, 131 de produse din 32 de raioane.
Raionul Ungheni, cu 7 produse înregistrate, se clasează pe locul cinci, după Strășeni (11 produse), Călărași (10), Chișinău (9) și Hîncești (8).
Care sunt produsele din raionul Ungheni, înregistrate de AGEPI?
– Hidromel de Codru – o băutură alcoolică slabă, care se obţine în urma fermentării mierii de albine, amestecate cu apă şi polen;
– Mierea de Codru (de salcâm, tei, polifloră, cu nuci şi în figure);
– Oțetul de miere de Codru – un lichid plăcut aromat, cu miros puţin înțepător, iar gustul este blând-acrişor, fiind suportat uşor de stomac;
– Ceramica de Ungheni (artistic și decorativă). Apropo, la Ungheni tradiția ceramicii vine din epoca pietrei;
– Învîrtita de Năpădeni – se produce în această localitate mai bine de 100 ani, rețeta fiind transmisă din moși-strămoși ca o tradiție sfântă;
– Urda ”Țărăncuța de Pârlița” – se obţine din coagularea laptelui cu cheag, rețetă care istoric a fost utilizată de moldoveni, dulce, plăcută la gust, cu o textură moale și fărâmicioasă şi cu miros plăcut, specific brânzei maturate din lapte de vacă;
– Oțetul de mere produs la Fabrica de conserve din Ungheni – acest produs păstrează toate proprietăţile nutritive specifice merelor, în plus este îmbunătăţit cu acizi suplimentari şi enzime produse în timpul celor două etape de fermentaţie.
Harta interactivă o puteți vedea AICI
Lasă un răspuns