În premieră. Satul Cornova, alături de alte 7 localități cercetate cândva de echipele lui Dimitrie Gusti

Cornovenii au trecut Prutul în Uniunea Europeană. Au mers la Drăguș, județul Brașov, unde au participat la un eveniment foarte important atât pentru Cornova, cât și pentru toți cei interesați de sociologie, de activitatea academicianului Dimitrie Gusti.
Drăguș este un sat care, ca și Cornova, a avut parte de cercetări sociologice, efectuate de către Școala Sociologică de la București, fondată și condusă de către academicianul Dimitrie Gusti. În aceste zile, se împlinesc 90 de ani de la acele cercetări.
Cu acest prilej, pe 26 octombrie, la Drăguș au avut loc mai multe evenimente importante, prevăzute de Proiectul „Întâlniri colocviale – Conservarea patrimoniului cultural imaterial la 90 de ani de la cercetarea monografică a localității Drăguș de către academicianul Dimitrie Gusti”.
În premieră, aici s-au întâlnit reprezentanții tuturor localităților care au făcut obiectul cercetărilor monografice ale academicianului Dimitrie Gusti: Cornova din raionul Ungheni, Fundu Moldovei din județul Suceava, Goicea din județul Dolj, Nereju din județul Vrancea, Runcu din județul Gorj, Rușețu din județul Buzău, Șanț din județul Bistrița Năsăud și Drăguș din județul Brașov.
”Am acceptat cu drag invitația organizatorilor”, a spus primarul de Cornova, Ștefan Roșca înainte de deplasare. ”Ne-am pregătit, vom prezenta Cornova noastă, vom vorbi despre istoria localității, despre prezentul și viitorul ei”, a continuat dânsul.
De notat că pentru prima dată urma să se facă un schimb de experiență cu privire la evoluția celor opt localități în cei 90 de ani care au trecut de la acele cercetări.
”Cornovenii vor organiza o ediție a acestui Colocviu în 2021, când se vor împlini 90 de ani de la Cercetarea monografică a Cornovei și când vor lansa ediția a doua a monografiei CORNOVA – 1931”, a scris pe pagina sa de facebook Vasile Șoimaru, unul dintre cornovenii celebri, doctor în economie, promotor înflăcărat a tot ce este legat de satul său de baștină.
”Până în 2021 mai este. Sigur că ne dorim un asemenea eveniment. Trebuie să-l organizăm”, a spus, la rândul său, primarul Ștefan Roșca.
De notat că echipa lui Dimitrie Gusti a constribuit și la deschiderea, la Cornova, a unui cămin cultural și a unei biblioteci. În semn de recunoștință, Cebtru multfncșional cultural din Cornova poartă azi numele lui Dimitrie husti.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *