Vedeți cine sunt cavaleri ai Ordinului Republicii din Călărași și Ungheni

Știați că în raionul Călărași locuiește doar un singur cavaler al celei mai înalte disctincții din stat, Ordinul Republicii?  În raionul Ungheni sunt, per total, trei cavaleri ai Ordinului Republicii.

Informația respectivă se conține în volumul ”Cavalerii Ordinului Republicii”, care a văzut lumina tiparului în aceste zile, într-un tiraj restrâns, de doar 1000 de exemplare.
Cei interesați pot lua cunoștință de toți cei 350 de cavaleri ai Ordinului Republicii, de la 1992, când a fost instituită disctincția, până la 2017.
Deținătorii Ordinului Republicii, conferit de președintele Igor Dodon, dar și de ceilalți șefi ai statului ce vor urma, se vor regăsi într-un alt volum, al doilea.
În primul volum, sunt toți cei cărora disctincția respectivă le-a fost oferită de președinții: Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti, precum și de președinții interimari: Mihai Ghimpu și Marian Lupu.
CĂLĂRAȘI
Unciul deținător al Ordinului Republicii, care locuiește în raionul Călărași, este Ion Munteanu, profesor de istorie, director de școală la Vălcineț timp de 13 ani.  Ordinul i-a fost conferit ca votant și semnatar al Declarației de Independență, printr-un ordin al președintelui Nicolae Timofti, emis în decembrie 2012.
Mai au acest ordin alte șapte persoane cu rădăcini călărășene.
Este vorba de:
Ștefan Maimescu, jurnalist, stabilit în Italia – originar din Sipoteni;
Alexandru Burian, fost viceministru de Interne, Ambasador al Republicii Moldova în Germania, Spania și Danemarca, doctor habilitat, profesor universitar – originar din Bravicea;
Ioan Ciuntu, teolog, protoiereu-mitrofor, publicist și romancier, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și România – originar din Păulești.
Toți trei au primit înalta distincție ca votanți și semnatari ai Declarației de Independență.
Alți doi cavaleri ai Ordinului Republicii sunt frații Moscalenco, Vsevolod și Sveatoslav, originari din Bravicea. Ambii au absolvit Facultatea de fizică și matematică a Universității de Stat din Moldova, ajungând academicieni și savanți cu renume mondial. Cei doi au fost decorați în anul 1996, pentru merite deosebite în dezvoltarea știiniței.
Ordinul Republicii i-a fost conferit și Eugeniei Bulat, originară din Sadova, pedagog, poetă, publicistă – pentru contribuția la mișcarea de eliberare națională.
O altă posesoare a distincției respective este Liliana Palihovici, originară din Horodiște,  vicepreședintă a Parlamentului  în perioada 2010-2017 – pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării și ratificării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
UNGHENI
În raionul Ungheni locuiesc trei cavaleri ai Ordinului Republicii.
Este vorba de Tudor Topor din Ungheni, vinificator emerit al Republicii Moldova, care și-a dedicat 60 de ani de viață dezvoltării acestui domeniu. Disctincția i-a fost decernată în 2005, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în industrita vinicolă.
Alți doi deținători ai Ordinului Republicii sunt Vasile Basoc din Măcărești – agronom, președintele colhozului ”Rodina”, ulterior ”Moldova” din satul natal,  și Valeriu Jardan, medic, director al Colegiului de Medicină din Ungheni timp de 23 de ani. Ambii au primit distincâia respectivă în 2012, ca votanți și semnatari ai Declarației de Independență.
Mai au acest ordin alte zece persoane cu rădăcini unghenene:
Andrei Diaconu, vicepreședinte al Parlamentului în perioada 1994-1998, originar din Mircești;
Dumitru Croitoru, protoiereu mitrofor, originar din Todirești;
Mihai Coșcodan, doctor habilitat, rector al universității din Tiraspol, viceprim-ministru al Republicii Moldova în guvernele Valeriu Muravschi și Andrei Sangheli – originar din Năpădeni;
Dumitru Todoroi, doctor habilitat, porfesor universitar – originar din Unțești;
Teodor Olaru, fost președinte al ”Teleradio-Moldova”, vicepreședinte al camerei de comerț și Industrie – originar din Mircești.
Toți cinci au fost decorați cu Ordinul Republicii ca votanți și semnatari ai Declarației de Independență.
Gheroghe Șișcanu, academician, doctor habilitat, porfesor universitar, orginar din Măcărești – pentru merite deosebite în dezvoltarea științei;
Natalia Vrabie, președinta  BC ”Moldova Agroindbank” SA în perioada 1998-2013, originară din Sinești – pentru contribuția la crearea și dezvoltarea sistemului bancar din Republica Moldova;
Andrei Eșanu, istoric, academician, originar din Sculeni – pentru merite în promovarea adevărului istoric;
Vitalie Gorincioi, fost președinte al colhozului ”Lenin” din Pîrlița, prim-vicepreședinte al Uniunii Agrarienilor din Republica Moldova, originar din Lidovca – pentru merite în dezvoltarea complexului agroindustrial;
Anatol Vidrașcu, fondator al Grupului Editorial ”Litera”, inițiatorul colecției ”Biblioteca școlarului” cu 560 de titluri de carte (cea mai mare colecție de carte editată în Republica moldova și România), originar din Costuleni – pentru merite deosebite în promovarea valorilor naționale.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *